Annons

Politisk bladvändare som bränner till

Litteratur/recension Gunilla Wedding har läst Hanne Vibeke Holst nya roman Som pesten.
Publicerad 21 oktober 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Efter romanen om sin far Knud Holst, Knud den store, är den danska författaren Hanne Vibeke Holst tillbaka i fiktionen igen. Och också i thrillergenren på ett sätt som går att känna igen från både genombrottet med trilogin om journalisten Therese Skårup och från de uppmärksammade Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret.

I nya, enormt tjocka (843 sidor!) boken Som pesten låter hon en influensapandemi drabba världen i en historia som är långt, långt från actionladdade katastroffilmer på samma tema. Här blir det i stället en politisk thriller som ligger otäckt nära verkligheten och precis i vår tid.

Annons

I centrum för handlingen i Som pesten står den danska läkaren Karoline Branner som precis har flyttat med sin familj till Genevé för att för WHO:s räkning arbeta med just pandemibekämpning.

Hon hinner knapp komma på plats innan en dansk man som arbetar som driftsledare på en dansk svinfarm i Ukraina åker hem till Danmark smittad av ett muterat virus som får snabb spridning i Danmark parallellt med Ukraina och Ryssland och så småningom övriga Europa och resten av världen.

Runt Karoline Branner har Hanne Vibeke Holst byggt upp ett rejält persongalleri av allt från hennes närmaste kollegor på WHO till dem som sitter i toppen för så väl WHO som andra FN-organ och läkemedelsföretag. Alla har de en välplanerad roll i det politiska och ekonomiska drama som influensapandemin naturligtvis också utvecklas till.

På Karolines hemmaplan finns sedan hennes minst sagt opålitlige man Jasper som utvecklar en nära bekantskap med deras sons bästa väns föräldrar som i sin tur har en minst sagt skum bakgrund. På spelplanen finns också så småningom Karolines gamla vän fotografen Michael och hennes danska läkarkollegor.

Som Pesten är precis som Holst tidigare politiska thrillers en berättelse där det privata och det yrkesmässiga kolliderar och går i vartannat och ibland får det privata ta onödigt stor plats och Karoline Brenner framställs som en väl präktig hjältinna.

Samtidigt levandegör Holst också vår politiska nutid är i högsta grad. Vid sidan av intrigerande, maktkamper, ekonomisk beräkning och annat bidar Donald Trump sin tid i USA, flyktingströmmarna når Europa, Danmark stänger sina gränser och hela världens lojalitet och humanistiska tänkande ställs på sin spets.

Som pesten är som sagt rejält tjock med samtidigt en otrolig bladvändare. Visst kunde den ha tajtats till en aning men det stora formatet behövs för att berätta denna historia om ett drama som absolut inte går att slå bort som skrämmande underhållning.

Allt för mycket i den här historien ligger allt för nära alla oss som läser. och när västvärldens bekvämlighet ställs mot resten av världens överlevnad bränner det till rejält.

bild 1/2
Hanne Vibeke Holst. Foto: Les Kaner
Hanne Vibeke Holst. Foto: Les Kaner
Fakta:

BOK

Som pesten

Författare: Hanne Vibeke Holst Förlag: Albert Bonniers

Översatt av: Margareta Järnebrand

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons