Annons

At­ti­tyder kan på­verkas över tid

Krönika Bild­ning i alla dess former – opi­ni­ons­bild­ning, ut­bild­ning och alla an­nan bild­ning – kan på­verka at­ti­tyder.
Opinion • Publicerad 23 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Un­der min upp­växt fick jag klart för mig att homosexualitet är nå­got ona­tur­ligt och att det där­för gäller att akta sig för homosexuella. Den romska fa­milj som bodde och levde i vår när­het var inte hel­ler så att säga na­tur­lig, i alla fall inte i min barn­doms Mo­ta­la, och där­för varnades jag även för den.

Jag vill tro att jag växte upp un­der täm­li­gen nor­mala för­hål­lan­den. Med 1960-talets mått mätt. Mina för­äl­drar var knappast mer el­ler mind­re för­doms­fulla än andra.

Annons

Drygt 30 år senare var jag med om att som riks­dags­le­da­mot ta be­slut om rätten till re­gi­strerade part­ner­skap, fö­re­gång­a­re till dagens köns­ne­u­trala äk­ten­skaps­lag­stift­ning. Yt­ter­li­ga­re tio år senare blev jag ge­ne­ral­di­rek­tör för In­teg­ra­tions­verket, vil­ket måste ses som det nä­rmaste le­gi­ti­me­rat för­doms­fri man kan komma i vårt land.

Det är in­get kons­tigt med min för­vand­ling. Många som växte upp på 1960-talet känner igen sig. Tiderna och vär­der­ingarna för­ändras – in­get kons­tigt med det.

Ibland är det ny kun­skap som får oss att tänka nytt. Kun­skapen om hur barn på­verkas av våld bi­drog vad jag för­står starkt till att det först blev för­bju­det att slå barn i sko­lan (1968) och se­dan även i hemmet (1979). Ibland är det opi­ni­ons­bil­da­re, inte minst po­li­ti­ker, som går före och bi­drar till en för­änd­ring av den all­männa upp­fatt­ningen.

Jag skriver det här där­för att det up­pen­bar­li­gen finns po­li­ti­ker på väns­ter­kanten som tror att män­ni­skors tankar och vär­der­ingar näs­tan helt präglas av det eko­no­miska sy­stemet. För­domar och för­ut­fat­tade åsikter om andra är sprungna ur det ka­pi­ta­lis­tiska sy­stemet. En upp­fatt­ning inte helt olik den yt­ter­sta hö­gerns, men för höger­na­tio­na­lis­tiska par­tier är kul­tur­arvet som formar våra vär­der­ingar och at­ti­tyder.

För sve­ri­ge­de­mo­krater är det fram­för allt rör­lig­heten över gränserna som bi­drar till för­ändrade fö­re­ställ­ningar, inte den för­änd­ring som sker inom var och en av oss.

Jag skriver ock­så det­ta efter­som jag tycker att även öv­riga par­tier un­der­skattar opi­ni­ons­bild­ningens be­ty­del­se. Par­tiernas re­to­rik formas fram­för allt av de fuk­tiga fin­grarnas för­sik­tig­het. Ingen vill sticka ut el­ler utmana den rådande upp­fatt­ningen.

Jag är den förste att för­stå var­för. För att vinna fram­gång som po­li­ti­ker krävs att du ut­går ifrån hur fler­talet tänker och känner. Det går till ex­em­pel inte att en­bart prata om in­vand­ringens möj­lig­heter och för­delar om de som lyssnar är helt upp­ta­gna av dess bak­si­dor.

Men fö­re­ställ­ningar och at­ti­tyder kan på­verkas. Om vi un­dan­tar den yt­ter­sta väns­tern och den yt­ter­sta hö­gern, då finns det en bred sam­syn om att vi med bild­ning i alla dess former – opi­ni­ons­bild­ning, ut­bild­ning och alla an­nan bild­ning – kan på­verka at­ti­tyder.

Det be­tyder att den som är upp­vux­en i ett re­li­gi­öst dog­ma­tiskt land med in­skränkt kvin­no­syn inte nöd­vän­digt­vis ut­gör ett hot mot det som vi i dag be­trak­tar som svenska vär­der­ingar. Och det be­tyder att jag och andra gubbar i 60-årsåldern inte själv­klart lever kvar i de fö­re­ställ­ningar som gällde när vi formade vår första världs­bild un­der 1960-talet.

Den här sam­synen borde spela roll i des­sa dagar när våra riks­po­li­ti­ker fun­derar på hur vårt land ska styras.

Lars Stjern­kvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons