Annons

Osbyborna skramlar och samlar

Osby • Publicerad 24 oktober 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Osbyborna är helt fantastiska på att skänka pengar, säger Leif Ohlsson, samordnare av insamlingen.

Representanter från Pingstkyrkan, Missionskyrkan och Svenska kyrkan kommer att stå med sina bössor från torsdag till lördag utanför matbutikerna i Osby och Lönsboda där invånarna har möjlighet att skänka en slant till årets matpaket – antingen med kontanter eller genom swish.

Annons

Pengarna de samlar in går senare vidare till Barnmissionen i Ukraina vars uppgift är att se till att utsatta ukrainska personer, som lever i fattigdom, får matpaket utdelat inför julen i området runt staden Lutsk – ett område lika stort som Skåne.

– Ett matpaket i år kostar 100 svenska kronor, säger Marion Ohlsson som sedan 1994 engagerat sig i arbetet med insamlingar och hjälp till utsatta personer i Ukraina.

Insamlingen sträcker sig från och med torsdagen den 25 oktober till första advent, då den avslutas med en konsert med Tre Barytoner i Pingstkyrkan i Osby. Man kommer även att tala om vad exakt Barnmissionens arbete går ut på.

– Det är häftigt att se hur till exempel ett par skänkta skor här i Sverige packas upp och används av någon i Ukraina, säger Johan Stenström, pastor i Pingstkyrkan Osby som poängterar att utöver julinsamlingen har man ständigt samarbete med Barnmissionen i Ukraina genom att till exempel skicka ner bortskänkta kläder som Filippos Second Hand får in.

Att det blev just Ukraina som Osbyborna skänker pengar till innan jul grundar sig på att församlingsmedlemmarna Gerti och Erik Böckman först tog emot ukrainska barn efter Tjernobylolyckan 1986 på somrarna, tillsammans med Marion Ohlsson och andra medlemmar i Pingstkyrkan, på deras gård i Lönsboda.

Ett läger som senare flyttades till Naturbruksgymnasiet i Osby.

1996 kom Marion Ohlsson i kontakt med Barnmissionens generalsekreterare Bo Wallenberg och då ställde hon, tillsammans med sin man Leif Ohlsson, sig frågan ”hur kan vi hjälpa barnen ännu mer?” och idén till matpaketen föddes.

Först skickade man själv ner mat i en stor lastbil men på senare år har man tillsammans med Barnmissionen i Ukraina och deras missionsledare Lyudmila Lonyuk arbetat fram det sätt man idag går efter – att Osbyborna skänker pengar som i sin tur blir matpaket i Ukraina.

– Människorna som arbetar med att hjälpa andra nere i Ukraina har själva inte så mycket att erbjuda men tvekar inte att hjälpa till. De ger förtroende och hopp och följer barnen från att de är små till att de blir vuxna, säger Johan Stenström.

Alla tre har besökt Ukraina genom åren, även om det var ett tag sen för Marion Ohlsson, och de vittnar om att landet fortfarande är i stort behov av hjälp.

Annons

– Ukraina är kontrasternas land. Om man tar Eurovision Song Contest så ser det ju tjusigt ut på TV, säger Marion Ohlsson och hänvisar till att Ukraina stod som värd för musiktävlingen 2017.

– Men de visar bara det finaste så klart, strax utanför städerna har inte förhållandena förbättras på tjugo år, säger Leif Ohlsson.

bild 1/3
Med bössor och plakat kommer frivilliga representanter från de organisationer som samarbetar med insamlingen till matpaketen Ukraina att stå utanför matbutiker i Osby och Lönsboda för att samla in pengar. 		Foto: Eva Solér
Så här ser innehållet i matpaketen ut i år. 	      Foto: Privat
Marion Ohlsson, Leif Ohlsson och Pingstkyrkans pastor Johan Stenström ser framemot att årets insamlingen snart är igång. Foto: Eva Solér
Med bössor och plakat kommer frivilliga representanter från de organisationer som samarbetar med insamlingen till matpaketen Ukraina att stå utanför matbutiker i Osby och Lönsboda för att samla in pengar. 		Foto: Eva Solér
Så här ser innehållet i matpaketen ut i år. 	      Foto: Privat
Eva SolérSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons