Annons

Har det finaste jobb som finns

Osby OSBY/ÖSTRA GÖINGEPer Fremark, vd för SBVT, Skåne Blekinge Vattentjänst AB, har ett fast handslag.
Osby • Publicerad 9 november 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

OSBY/ÖSTRA GÖINGE

Per Fremark, vd för SBVT, Skåne Blekinge Vattentjänst AB, har ett fast handslag. Det brukar tyda på människor som vet vad de vill.

Annons

Per Fremarks bestämda vilja är att få bukt med alla läckande vattenledningar. Sommaren har varit lång och het.

– Det är ingen underdrift att säga att sommaren varit svettig, säger han. Den har varit kolossalt utmanande.

Inte nog med den extrema värmen och torkan, vattenledningar har också läckt som såll. Hotet om nya vattenläckor är ständigt påtagligt. I Lönsboda exempelvis har problemen varit omfattande framför allt under de senaste veckorna.

– Vi kan inte ha en liten läcka som pyser, vi måste hitta den direkt, det tar inte många timmar innan vattnet i exempelvis Killeberg tar slut!

Han berättar att i princip är hela ledningssystemet eftersatt.

– Men det ser ljust ut tack vare politiska beslut av modiga politiker.

Han säger att han är stolt över att politikerna lyssnat och att alla politiker på hela den politiska färgskalan står bakom den 25-års plan som antogs 2017 av Osby kommunfullmäktige.

– Politikerna har tagit sitt ansvar på riktigt, säger han, de har gått från förnekelse till verkstad och inte sopat problemen under mattan.

36 mil ledningar finns nedgrävda i Osby kommun. Nästan alla måste bytas ut eller renoveras över tid.

– Det skulle ta 800 år i reinvesteringstid i Osby men med nu lagd strategi kanske vi klarar det på 100, säger Per Fremark, och ser så där pillemarisk ut som han kan göra ibland.

Annons

Många ledningar i Osby lades på ner under mitten av 1900-talet. De äldsta är från 30-talet. I Lönsboda grävdes åtskilliga ner på 60- och 70-talet, men de är redan dåliga.

– Det har slarvats med grundarbetet och vi har en ryggsäck som är gigantisk och som väger ton, en proppfull säck av underhåll.

Men Per Fremark sover gott om natten.

– Jag har inga sömnproblem, man får ta allt på rätt sätt. Det här jobbet är utmanande och energigivande, vi får slita hårt men vi tar det!

– Som vi ser det är det här jobbet det finaste som finns. Vi är samhällsbyggare och utan rent vatten – inget liv.

Man kan säga att han brinner inte för sitt jobb, det är mer än så, det är ett kall. Han får faktiskt tårar i ögonen när han högt läser upp Marika Bjerstedt Hansens avsiktsförklaring till Osby kommuns VA-strategi:

”Vad vi vet är att vattnet är livsviktigt och det cirkulerar i ett kretslopp. Det vill säga att vattnet vi idag dricker och nyttjar är samma som dinosaurierna en gång i tiden drack. Samma vatten som framtida kommuninvånare ska dricka, bada och fiska i.”

Nej, engagemanget är det inget fel på. Per Fremark är en operativ vd som inte gillar att sitta på kontoret. Han är ute på fältet i stort sett hela dagen, sitter mycket i bilen och har padda och några telefoner som trogna följeslagare.

Han säger själv att han läst mängder om teknik, är både ingenjör och ekonom och har spenderat sex år på högskola. Han har tidigare jobbat kommunalt med också varit försäljningschef på det ”världsbästa” Kemira. En sväng på pappersbruk har han också hunnit med i sitt 48-åriga liv. Per Fremark är ständigt på resande fot och så har hela hans yrkesverksamma liv sett ut. Han har i jobbet rest mycket i Europa men också i Mellanöstern, Ryssland och Afrika.

– Jag vill göra saker på riktigt, säger han, ett jobb i slips är inget för mig.

Annons

När vd-tjänsten på SBVT dök upp för fyra år sedan, då bolaget bilades, hände något med Per Fremark.

– Annonsen träffade mig i hjärtat, den var mitt i prick, säger han entusiastiskt.

Han sökte och fick jobbet och konstaterar:

– Jag har världens bästa jobb som det ser ut idag och jag får en fantastisk uppbackning av ägarna, Osby, Östra Göinge, Bromölla och Olofströms kommuner. Jag gör det viktigaste jag kan tänka mig.

På lång sikt vet han inte vad som händer men han hoppas på många år till i SBVT.

– Det här är en framtidsbransch som jag verkligen uppmanar folk att söka sig till, även om konjunkturen nu förväntas svikta så upplever vi en högkonjunktur varje dag och vi behöver bli fler duktiga medarbetare.

– Vi har ett stort uppdrag och vi är på god väg. Vi har inte tid att svaja och det finns en robusthet i arbetet.

bild 1/2
Per Fremark är från Karlskrona och där lever han tillsammans med sin sambo.
Per Fremark dricker sitt kaffe svart, gärna tillsammans med en osthalva. Han är från Karlskrona och där lever han tillsammans med sin sambo.FOTO: SUSANNE GÄRE
Per Fremark är från Karlskrona och där lever han tillsammans med sin sambo.
Per Fremark dricker sitt kaffe svart, gärna tillsammans med en osthalva. Han är från Karlskrona och där lever han tillsammans med sin sambo.FOTO: SUSANNE GÄRE
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons