Annons

Oenig rätt friar i klotterärende

Hässleholm • Publicerad 15 november 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
I polisförhör sa kvinnan att det var hon som sprejat ”Lyra”, vilket inte var en personlig tagg utan något som många använde. Senare skyllde hon på sin oidentifierade kompis. FOTO: Polisen
I polisförhör sa kvinnan att det var hon som sprejat ”Lyra”, vilket inte var en personlig tagg utan något som många använde. Senare skyllde hon på sin oidentifierade kompis. FOTO: Polisen

Kvinnan stod tillsammans med en manlig kamrat vid ett elskåp vid militärmuseet i juni. En av dem sprejmålade ordet ”Lyra” på skåpet när en väktare såg vad som hände och ropade på dem. Kvinnan och mannen sprang åt var sitt håll, och väktaren fick fatt i kvinnan, som var den han uppfattade som den som sprejat.

I polisförhör erkände kvinnan att det var hon som målat, och att de åtta sprejburkar hon hade i ryggsäcken var hennes egna.

Annons

I nya förhör en dryg vecka senare ville hon varken erkänna eller neka till brott.

Under tingsrättens förhandling sa hon att det var den kompisen som kommit med sprejburkarna i en påse och stoppat dessa i hennes väska. Det var också denna kompis som började klottra, medan kvinnan inte deltog i gärningen.

Att hon tidigare erkänt förklarar hon med att hon var rädd att hennes vän skulle åka fast, samt att hon vid tidpunkten hade råd att betala skadeståndet. Något som nu ska ha förändrats.

Tingsrätten friar kvinnan med hänvisning till att det inte kan ställas utom rimligt tvivel att hon varit del i skadegörelsen. Därmed faller också Eons skadeståndsyrkande om 5 175 kronor för saneringsarbetet.

Rättens ordförande och en av nämndemännen ville döma kvinnan för skadegörelse till 50 dagsböter à 50 kronor samt att hon skulle betala skadestånd till Eon. De två andra nämndemännen ville fria henne.

I fall där olika påföljder har lika många anhängare ska den mildare påföljden vara den som väljs.

Redan två dagar efter domen kom överklagan in från assistentåklagare Karin Nilsson som vill att hovrätten prövar ärendet och dömer kvinnan i enlighet med åtalet.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons