Annons

Löfven bloc­kerar alla andra

Le­da­re Kan An­nie Lööf få fram enig­het om att det be­hövs brett sam­för­stånd om vik­tiga po­li­tik­om­rå­den kan det öppna för en ny rege­ring.
Opinion • Publicerad 19 november 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Kan­ske får Löfven nästa bud från tal­mannen? 	             Foto: TT
Kan­ske får Löfven nästa bud från tal­mannen? Foto: TT

Ulf Kristersson körde hu­vudet hårt in i ka­klet i för­ra vec­kan med sin am­bi­ti­on att bilda en li­ten mi­no­ri­tets­re­ger­ing till­sam­mans med KD. Han gjorde det trots att han före valet i en in­ter­vju för­kla­rade att han inte alls pla­nerade för att bilda en M-rege­ring utan hela al­li­ansen – ”om inte him­len faller ner”.

Val­för­lusten kan väl knappast räknas som att him­len föll ner, inte hel­ler att Ste­fan Löfven vägrade ge en al­li­ans­re­ger­ing sitt stöd när Alliansen har ett man­dat mind­re än hans röd­gröna kon­stel­la­tion.

Annons

Men Kris­ters­sons handlande måste ses i första hand som en ef­ter­gift till den växande opi­ni­onen inom M för att sam­ar­beta med SD. Åtta le­da­möter (san­no­likt mo­de­rater) röstade ju på Björn Söder (SD) istäl­let för på Kers­tin Lundgren (C) i vote­ringen om andre vice tal­man. Och i Skåne har flera mo­de­rata kom­mun­po­li­ti­ker in­lett sam­ar­be­te med SD. I Staffanstorp valde Christian So­nes­son att gå i ko­a­li­tion med SD istäl­let för att sam­ar­beta inom Alliansen.

Det för­vånar att Kristersson inte för­stod att C och L menade vad de sade hela val­rö­rel­sen. Både An­nie Lööf och Jan Björklund var över­tyd­liga med att de inte kun­de tänka sig att bilda rege­ring om SD skulle ha av­gö­ran­de in­fly­tan­de.

Ste­fan Löfvens väg­ran att ac­cep­tera nå­gon an­nan re­ger­ings­bil­da­re än han själv gör rege­rings­pus­slet oer­hört svårt. Men det följer en so­ci­al­de­mo­kra­tisk tra­di­ti­on. S har all­tid röstat nej till var­je re­ger­ings­bil­da­re som inte varit so­ci­al­de­mo­krat (med Ola Ull­stens FP-rege­ring 1978 som un­dan­tag). Den prin­cipen har Löfven hävdat ock­så nu, trots den be­svär­liga par­la­men­ta­riska si­tua­tionen.

Fort­sätter han göra det blir det omöj­ligt att bilda nå­gon rege­ring utan honom som stats­mi­nis­ter, även om An­nie Lööf som son­derare skulle lyckas över­tyga MP om att sam­ar­beta med Alliansen.

Lööf vill dock fo­ku­sera på po­li­tiska sak­frå­gor istäl­let för på rege­rings­kon­stel­la­tioner. Det finns mån­ga po­li­tiska om­rå­den som par­tierna måste för­söka samla sig om­kring, så ma­jo­ri­teter, helst breda, kan bildas.

Det gäller Kli­mat­po­li­tiken, där det re­dan råder bred enig­het om energipolitiken och där sju par­tier står bak­om de kli­mat­mål som Mil­jö­måls­be­red­nin­gen ar­betade fram. Det gäller för­svars­po­li­tiken, där det re­dan finns en bred upp­gö­rel­se som be­höver ut­vecklas, bo­stads­po­li­tiken, där alla par­tier måste våga om­pröva gam­la stånd­punkter för att bo­stads­mark­naden ska börja fun­gera, mi­gra­tions­po­li­tiken, där S-kon­gressens be­slut om att åter­in­föra familjeåterföreningar be­höver ingå i en ny lag­stift­ning om C och L ska ac­cep­tera den, och det gäller lands­bygds­po­li­ti­ken, där den to­tala enig­heten i lands­bygds­kom­mit­tén nu måste för­verk­li­gas ge­nom kon­kreta re­ger­ings­för­slag. En skat­te­ut­red­ning med för­enk­ling och grön pro­fil som mål be­höver till­sättas snarast.

Akuta frå­gor där det re­dan råder stor enig­het är att LSS måste ge till­räck­ligt stöd åt de be­hö­van­de igen och att kom­munerna måste få ett till­skott på re­surser.

Kan­ske kan An­nie Lööf få till stånd relativt stor enig­het om att de här frå­gorna måste be­handlas i brett sam­för­stånd, oav­sett vil­ken rege­ring som bildas. Det kan kan­ske leda till kon­kreta för­slag om en ny rege­ring.

Med tan­ke på att Löfven bloc­kerar alla andra re­ger­ings­bil­da­re lutar det åt att han får nästa fråga från tal­mannen. I ett sådant läge är en ren S-rege­ring att fö­re­dra, efter­som C och L före valet lovade att inte sätta sig i en S-ledd rege­ring.

Lovar Löfven att ar­beta för brett sam­för­stånd och dess­utom att lägga planerna på vinst­tak på hyl­lan kan C och L lägga ned rösterna och låta honom bilda rege­ring. Då kan ex­tra­val und­vikas och Sverige få en rege­ring före jul, om inte öv­riga par­tier till­sam­mans stoppar honom.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons