Annons

Ökad efterfrågan på närproducerat kött

På landet Många lantbruksföretag erbjuder idag besökare att köpa kött från den egna gården.
Publicerad 23 november 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Många lantbruksföretag erbjuder idag besökare att köpa kött från den egna gården. De levererar då djuren till ett slakteri där de slaktas och styckas för att sedan avhämtas vakuumförpackat och klart, så kallat återtag. På Slakteriet Sjöbo blir detta allt vanligare och här sker utlämningen på fredagar.

– På nötsidan har vi 15 till 20 återtagsdjur i veckan och vad det gäller lamm så ligger det på 70 till 80 djur. Det här har blivit lite av en profil för oss. Det fungerar mer så som det var förr i tiden och jag tycker att det är kanon, säger Sverker Malmborg.

Annons

– Vi slaktade de fyra första nötdjuren här den fjärde april 2004. På den tiden fick vi inte slakta så många djur i veckan. Det är mycket regler och administration. Hade jag vetat då hur mycket skulle jag aldrig gett mig in i det här. Men jag tycker att det har blivit lite bättre med åren, säger han.

I dag slaktar man drygt 150 lamm och 65 nötdjur i veckan. De flesta leverantörer kommer inte längre bort ifrån än fem mil. Man kunde även ha slakt av häst och gris, men det avstår man ifrån.

På Slakteriet Sjöbo har man visserligen märkt av torkan men kö har man i princip hela tiden. Det är alltid fullt upp. En skillnad om man jämför idag med hur det var för 15 år sedan är att man slaktar många fler lamm. Men där kommer årets långvariga värmebölja att ge effekter.

Annons

– En granne på vår gata i Ystad hade ett litet slakteri i Skivarp som hette Nils Ohlssons slakteri så jag jobbade först där och gick sedan över till Sydkött i Ruuthsbo. Jag har aldrig jobbat med något annat.

– Alla vet ju att det har varit ont om foder. Det gör att djuren kan vara lite magrare än vanligt och bristen på halm kan göra att de är lite smutsigare än vad de brukar vara. Det måste man tänka på, säger Sverker Malmborg.

bild 1/7
Sjöboslakteriet är inriktat på får och nötboskap.  Foto: Jakob Hydén
– Ska vi få svenskt lantbruk att överleva måste det offentliga köpa in mer svensk mat, säger Sverker Malmborg. Foto: Jakob Hydén
De första djuren slaktades i lokalerna 2004. Foto: Jakob Hydén
Slakteriet blev årets landsbygdsföretag i Sjöbo 2009.  Foto: Jakob Hydén
Mellan 15 och 20 personer jobbar på företaget. Foto: Jakob Hydén
Jan Andersson förbereder knivarna inför morgondagen.
 Foto: Jakob Hydén
Staten, kommuner och landsting bör köpa mer svenskt kött menar ägarna till Sjöboslakteriet. Foto: Jakob Hydén
Sjöboslakteriet är inriktat på får och nötboskap.  Foto: Jakob Hydén
– Ska vi få svenskt lantbruk att överleva måste det offentliga köpa in mer svensk mat, säger Sverker Malmborg. Foto: Jakob Hydén
Tobias MalmbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons