Annons

Förbyggande vård fokus i MP-budget

Skåne För första gången på 17 år lägger Miljöpartiet i Region Skåne fram en egen budget. En skattehöjning med 65 öre ska användas till stärkt folkhälsa och klimatarbete.
Publicerad 3 december 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
MP vill värna folkhälsan och den skånska miljön i sitt budgetförslag. Foto: TT
MP vill värna folkhälsan och den skånska miljön i sitt budgetförslag. Foto: TT

Förslaget innehåller 110 förslag till en bättre sjukvård och kollektivtrafik.

– Det behövs en vårdväxling i den skånska hälso- och sjukvården. Mer fokus bör ligga på förebyggande insatser som sätts in så tidigt som möjligt. På så sätt kan vi undvika vissa framtida sjukdomar. Mer resurser till vårdcentralerna gör att vi kan lägga grunden för en god hälsa hos skåningarna, säger Mätta Ivarsson (MP), gruppledare.

Annons

Sjukvården i Skåne står inför stora utmaning. Långa vårdköer, svårt att komma fram på telefon till vårdcentralen och dyrare läkemedel.

Samtidigt måste vården se annorlunda ut. Fler lever längre, skillnader i hälsa ökar och antalet kroniskt sjuka blir fler.

Ohälsosam livsstil blir allt vanligare.

– När Alliansen skär i budgeten till folkhälsoarbetet fördubblar vi istället summan till 56,4 miljoner kronor och uppfyller därmed vårt vallöfte. Det är 32 miljoner kronor mer än vad styret lägger på folkhälsoberedningen, säger Mätta Ivarsson.

MP lägger större fokus på viktiga hälsofaktorer, som går att påverka

– Trycket på både primärvården och sjukhusen kan minska samtidigt som vården kommer närmare befolkningen. Människor mår bättre samtidigt som Region Skånes ekonomi stärks. Mer resurser till primärvården innebär också att vårdcentralerna kan anställa fler specialister i allmänmedicin och att öppettiderna på primärvårdens kvälls- och helgmottagningar bättre kan anpassas till patienterna, förklarar Mätta Ivarsson.

De gröna vill öka tillgängligheten i psykiatrin. Särskilt fokus ska läggas på neuropsykiatri, missbruksvård, vård av personer med självskadeproblematik och förebyggande av självmord.

– Arbetet mot ätstörningar behöver stärkas och möjligheten till självinskrivning ska öka i hela Skåne, säger Mätta Ivarsson.

MP vill frysa politikernas arvoden 2019.

– Det är fel att alliansen kräver att alla verksamheter ska spara men låter bli att frysa politikerarvodena, säger Mätta Ivarsson.

Annons

Kollektivtrafiken är avgörande för att klara klimatutmaningen och ställa om till ett grönt och hållbart samhälle, understryker MP.

Kollektivtrafiknämnden tillförs 349 miljoner kronor extra, vilket är 60 miljoner kronor mer än alliansen.

– Med en utbyggnad av järnvägen kan fler godstransporter ledas om från de skånska vägarna. Det minskar belastningen och ökar säkerheten. I ett läge när klimathotet är akut är det helt oacceptabelt att Region Skåne driver på för stora motorvägsbyggen, säger Mätta Ivarsson.

Regionala utvecklingsnämnden får 24 miljoner mindre i alliansens budget. MP vill istället ge 30 miljoner mer.

– Här handlar det om bland annat viktiga miljö- och klimatprojekt i Skåne. Risken är att flera inte blir av, säger Mätta Ivarsson, som även vill se ett oförändrat bidrag till kulturen, som får mindre pengar av alliansen.

Fakta:

Några av MP:s reformpunkter

Övriga reformer:

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons