Annons

Hästveda söker regionstöd

Hästveda Under några år har 150 jobb försvunnit från Hästveda. Nu vill Hästveda Intresseförening att Region Skåne agerar för byns framtid.
Hässleholm • Publicerad 4 december 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Alf Månsson, ordförande i Intresseföreningen har skrivit till regionråden och gruppledare i regionstyrelsens om att Region Skåne även ska inkludera Hästveda i det pågående arbetet att möta konsekvenserna av företagsflytt och förlorade jobb.

– Nedgången i förhållande till Hästvedas invånarantal motsvarar vår tapp av jobb drygt 5 000 i Lund och 1 000 i Hässleholm, säger Alf Månsson.

Annons

Den negativa utvecklingen för företagande och jobb är alltså mycket allvarlig för Hästveda, som en del av landsbygden i nordöstra Skåne, betonar Alf Månsson.

Han har tagit fasta på det arbete som regionen har initierat för att hjälpa telekomindustrin att utvecklas i Lund, sedan Sony nyligen beslutade att dra in 200 jobb i Lund.

– Det är bra att regionen agerar, men Hästveda omnämns inte alls. Därför vill vi att Hästveda också inkluderas i detta arbete, säger Alf Månsson.

Han är öppen för att samverka med regionen kring frågorna om företagsutveckling.

– Det finns potential i Hästveda. Vi har flera företag i vår by som säkert kan utvecklas med hjälp av regionen.

Hilding Anders sysselsatte många i Hästveda. När ägandet flyttades utomlands lades så småningom företaget ner på orten.

– Många som jobbade där var deltidsbrandmän. Det är svårt i många orter att rekrytera deltidsbrandmän, eftersom jobben försvinnet. Vi måste arbeta med den här frågan på bred front.

Nu hoppas Alf Månsson på ett positivt svar från regionstyrelsen.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons