Annons

Chaufför tafsade vid färdtjänstuppdrag

Hässleholm • Publicerad 11 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

En knappt 60-årig man från sydvästra Skåne döms för ett fall av sexuellt ofredande, men frias från en våldtäkt.

Det sexuella ofredandet ägde rum när mannen, som jobbade som taxichaufför, körde en psykiskt funktionsnedsatt kvinna mellan två orter i Hässleholms kommun under ett färdtjänstuppdrag. Mannen stoppade under färden in handen under kvinnans tröja och klämde på hennes bröst, och sa att han ville smaka på dem.

Annons

Enligt kvinnan ska chauffören flera gånger stannat för att göra detta, vilket hon protesterat mot. Han ska också sagt till henne att lägga huvudet i hans knä, varpå kvinnan tagit av sig bältet för att hoppa ut. Då, berättade kvinnan i rätten, lovade mannen att inte röra henne mer.

Enligt mannen var det kvinnan som tog hans hand och förde den till hennes bröst, och att han försökte rycka bort den.

Han säger att han stött på mycket främlingsfientlighet när han kört i norra delarna av Skåne, och att detta kan vara bakgrunden till kvinnans anklagelser. En annan kan vara att hon kände den andra kvinnan som anmält honom, och att de pratat ihop sig, eller att kvinnan vill ha skadestånd.

Den andra kvinnan, som anklagat mannen för våldtäkt under 2016, hade hunnit avlida innan rättegången hölls, och mannen begärde att bli friad från den åtalspunkten. Eftersom ingen målsägande kunde överta åtalet frikändes han. Mannen konstaterade i förhören att han och kvinnan haft en kortvarig sexuell relation, men att den varit frivillig från båda parter.

Lunds tingsrätt resonerar i sin dom om att straffvärdet för det sexuella ofredandet motsvarar en månads fängelse, men att mannen sedan tidigare är ostraffad. Därför döms han till villkorlig dom och dagsböter, 50 stycken à 100 kronor, totalt 5 000 kronor. Dessutom ska han betala 7 000 kronor i skadestånd till kvinnan som han ofredat.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons