GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Elof gäst i glasburen – har dragit in 15 000

Sport 17-årige hässleholmaren öppnade egen insamlingsbössa kopplad till Musikhjälpen. ”Det är ju detta jag verkligen brinner för”, säger Elof Zetterberg.
Sport • Publicerad 12 december 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
17-årige hässleholmaren Elof Zetterberg är tillbaka på hemmaplan efter inhoppet i TV-rutan.             Foto: Marika Höghäll
17-årige hässleholmaren Elof Zetterberg är tillbaka på hemmaplan efter inhoppet i TV-rutan. Foto: Marika Höghäll

– Det är ju detta jag verkligen brinner för, säger Elof Zetterberg.

Hur kom du på tanken att starta en insamling?

– Årets tema vänder sig till funktionsnedsatta och uppmärksammar just den gruppen av människor. Och det var ju i princip därför jag startade min tävling.

Grundplåten i Elofs bössa utgörs av en del av överskottet från Zäta Open, tennistävlingen som riktar sig till funktionsnedsatta som inte sitter i rullstol.

– Sedan har jag haft föreläsningar och spridit budskapet på sociala medier, berättar Elof som därmed dubblade summan.

På tisdagsmorgonen fick han ett samtal från ett 031-nummer.

– Först tänkte jag att det nog var en försäljare men så tänkte jag: ”Ah, jag svarar”. Och så var det Musikhjälpen som ringde.

– De hade hittat min insamling och undrade om jag ville komma till Lund.

Det blev snabba bud. Elof tog med sig kompisen Elias som moraliskt stöd på tåget till Lund – 19.30 tog han plats i glasburen tillsammans med Peg Parnevik, Farah Abadi och William Spetz.

Elof är inte helt ovan i en TV-studio. Tidigare har han även medverkat i Nyhetsmorgon på TV4.

– Skillnaden var att där såg man bara två personer. Här var fullt med folk utanför, säger Elof som erkänner att han var ganska nervös.

17-åringen gav dock ett kolugnt intryck i rutan och fick gott om tid att lyfta fram sitt budskap. Som grädde på moset gav Peg Parnevik ett halvt löfte om att skicka pappa Jesper till Zäta Open nästa sommar.

Efter TV-framträdandet tog Elofs insamling ny fart. Från 10 650 till över 15 000 på mindre än ett dygn.

Elof är helnöjd.

– Jag trodde inte att jag skulle komma upp i 10 000.

Insamlingen håller på fram till söndag.

Parallellt med insamlingen har arbetet inför 2019 års upplaga av Zäta Open dragit igång. Turneringen kommer att spelas 28–30 juli.

– Jag vill utveckla tävlingen ännu mer och det är en massa jobb som ska göras innan anmälningarna kan öppnas, till exempel med sponsorer.

Hur vill du utveckla?

– Jag kommer att försöka fixa med transporter, att det går någon Zäta Open-bil här i Hässleholm. Och så ska jag försöka starta en hemsida så att man lättare kan få ut information och skicka in anmälningar.

Fotnot. På Zäta Opens Facebook-sida finns klippet med Elof uppladdat. Den som vill stötta insamlingen gör det via Zäta Open för Musikhjälpen.

Fakta:

Musikhjälpen är en insamlingskampanj och ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen och är årligen återkommande veckan före jul sedan 2008.

Tre programledare stängs in i ett hus – glasburen – i sex dygn utan fast föda. Under tiden sänder de radio och TV 24 timmar om dygnet samtidigt som lyssnarna och tittarna kan önska låtar mot att de skänker pengar.

I år står glasburen på Stortorget i Lund och har temat ”Alla funkar olika” och fokuserar på personer med funktionsnedsättningar som bor i fattiga länder.

Programledare är Daniel Adams-Ray, Farah Abadi och William Spetz.

Pengarna som skänks fördelas av Radiohjälpen.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.