Annons

15 fingeravtryck – åtalad nekar

Hässleholm • Publicerad 13 december 2018 • Uppdaterad 13 december 2021
Cannabisen hittades i en blommig väska på balkongen.
Cannabisen hittades i en blommig väska på balkongen.

I april i fjol hittade polisen en blommig väska med ett kvarts kilo cannabis på en balkong i centrala Hässleholm. På fyra av påsarna i väskan säkrades 19 fingeravtryck.

Av de fyra unga män, alla drygt 20 år gamla, som fanns i lägenheten flydde tre via balkongen.

Annons

En av dessa var mannen som bodde på adressen tillsammans med sin mamma. Det dröjde ett år från beslaget av de 228,7 grammen cannabis tills han kunde höras och lämna fingeravtryck. Men i dessa förhör nekade mannen till all inblandning.

När analysen från NFC, Nationellt forensiskt centrum, kontrollerats mot mannens fingeravtryck stod det klart att inte mindre än 15 av de 19 avtryck som säkrats identifierats som mannens. Avtrycken fanns såväl på tre av de fem plastfoliepaketen med cannabis som på den svarta påse där samtliga plastfoliepaket var förvarade.

Men mannen fortsatte att neka. Hans förklaringen var att personer som kommit för att sälja en telefon till honom måste ha tagit fryspåsar som hans mamma använt – där mannens fingeravtryck fanns – och stoppat drogerna i dessa, och sedan lagt ner allt i mammans blommiga väska.

Mannen hävdar att han inte var hemma när polisen kom, och alltså inte heller varit en av de två personer som hoppat ut från balkongen.

Den man som var kvar i lägenheten när polisen kom pekade emellertid ut den nu åtalade mannen som en av de som flydde, både i det inledande förhöret direkt efter ingripandet, och drygt ett år senare när polisen väntade på analysresultaten av fingeravtrycken.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons