Annons

Slutar med en budget i balans

Hässleholm Kulturnämnden har haft sitt sista sammanträde och lämnar över ett fögderi med flaggan i topp.
Hässleholm • Publicerad 13 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

– Vi är glada för att avsluta med en budget i balans utifrån vår verksamhet, säger Margreth Segerstein (M) avgående ordförande.

Från årsskiftet slås kultur- och fritidsnämnden samman och en ny gemensam förvaltningschef ska då ta över.

Annons

Kulturförvaltningens chef Anders Rosengren, har sökt jobbet.

– Vi har en bra verksamhet som bygger på noggrann planering. Verksamheten fortsätter att utvecklas positivt med ett stort och brett program. Vi har en budget att förhålla oss till och det har vi arbetat för, kommenterar Anders Rosengren.

Det som saknas är pengar för utveckling av kulturverksamheterna, noterar han. Där sätter politikerna ambitionsnivån.

De enda underskotten som drabbat förvaltningen i år är underhållskostnader för Hovdala slott, som inte ryms inom budgetramen. Intäkterna från hovdalaprogrammen visar däremot ett överskott på 36 000 kronor, vilket beror på fler besökare.

– Vädret spelar stor roll för besöken på Hovdala, säger Margreth Segerstein.

Kulturkansliet visar ett överskott på 360 000 kronor och det beror på att personalkostnaderna för lovaktiviteterna var lägre än budgeterat och att pengarna för oförutsedda kostnader inte har förbrukats.

– Vi har en sjukfrånvaro på endast 2,4 procent. Det känns bra, konstaterar Anders Rosengren.

Kultur- och fritid ska spara en miljon nästa år och ytterligare 1,5 miljon året därpå.

‑ Det får inte handikappa verksamheten. Förändringar måste göras smart, menar Anders Rosengren.

Vid nämndens sista sammanträde på onsdagen delade Margreth Segerstein ut visa rosor, som tack till ledamöterna och Anders Rosengren.

Annons

– Den vita rosen symboliserar samförstånd, avsked och ger framtidshopp. Det var inte utan att det fälldes några tårar, säger hon.

Margreth Segerstein fortsätter som ledamot i kultur- och fritidsnämnden och intar en ersättarplats i Region Skånes kulturnämnd nästa mandatperiod.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons