Annons

Framtidens sjukhus finns nu på förslag

Hässleholm Sjukhuset i Hässleholm har gamla och omoderna lokaler. Ortopedin är utdömd och klarar bara några år till. Nu finns ett förslag till hur det nya sjukhusområdet kan se ut och det presenteras för regionstyrelsen nästa vecka.
Hässleholm • Publicerad 14 december 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Operationssalarna på sjukhuset och angränsande lokaler och utrymmen är omoderna och inte lämpade för tung sjukvårdsteknik. Logistiken brister vilket gör det jobbigt för både personal och patienter.                                                                        Arkivbild
Operationssalarna på sjukhuset och angränsande lokaler och utrymmen är omoderna och inte lämpade för tung sjukvårdsteknik. Logistiken brister vilket gör det jobbigt för både personal och patienter. Arkivbild

Befintliga byggnader är uppförda mellan 1937 och 1996 och uppfyller inte moderna krav för tekniktung vård och vårdavdelningar. Lokalerna går inte att byggas om.

Sjukhuset är profilerat på ortopedi i den nationella toppligan. Cirka 4 500 operationer utförs årligen.

Annons

I flera år har en om- och tillbyggnad och utveckling av sjukhusområdet diskuterats och regionledningen har lovat att det ska ske inom överskådlig tid. Nu finns underlagen, som behövs för att gå vidare med processen.

Förslaget pekar ut de södra och centrala delarna av sjukhusområdet för nya byggnader.

Området ses som lämpligt för den framtida ortopedin. Här föreslås även en servicecentral, där lastgården finns i nuläget. Genom att samordna operation med servicedelen, som används för lager, avfall och tvätt, skapas en bättre samordning och modern logistik. Operationsverksamheten står för nästan hälften av sjukhusets avfall.

I de gamla operationslokalerna kan mottagningar och dagvård flytta in.

Flera av de gamla lokalerna, som inte är kulturhistoriskt värdefulla kan rivas.

Bland annat den byggnad där röntgen finns i dag. En ny byggnad i södra området kan innehålla röntgen och annan tekniktung verksamhet, eller vårdavdelningar.

Sjukhusets huvudbyggnad kan delvis bli aktuell för både ombyggnad och rivning på lång sikt.

Huvudentrén kan bli kvar och kompletteras med de nya byggnader som kommer. Här saka restaurangen och de kommersiella verksamheterna också samlas.

Intill det södra området finns tre byggnader, 31-33 och 38, som är sammanbyggda och förbundna med huvudbyggnaden med kulvert från huvudbyggnaden.

Enligt förslaget finns det plats för fler byggnader intill dessa, men det ligger längre fram i tiden och ska utredas vidare med tanke på närheten till järnvägen och en kommande utbyggnad av järnvägsspåret till Kristianstad.

Annons

I området som ligger i en kil mellan Linnégatan och Esplanadgatan och som genomkorsas av ambulansvägen finns vårdbyggnader som kan rivas och ersättas med parkytor, eller med nya byggnader.

Berednings för framtidens sjukvård skriver i förslaget att oavsett vad området ska användas till bör regionen inte göra sig av med, eftersom marken kan behövas för sjukhusets fortsatta utveckling.

Byggnad 9, vid parkeringsplatsen kan rivas och ersättas med en ny infart till sjukhusområdet för akuta och andra transporter.

En yta i söder vid Esplanadgatan och idrottsområdet kan bli en parkering, om det skulle behövas i framtiden. I det här området föreslås byggnader för bostäder, sjukvård, kontor och skola.

Vissa förändringar i trafiken på området måste till för att klara ambulanstransporter och leveranser till sjukhuset.

Kommunen arbetar med att ta fram en detaljplan för området som ska vara klar 2020. Beredningen vill att regionstyrelsen säger ja till att fortsätta planeringen för den framtida ortopedin.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons