Annons

Fängslande öden i olika miljöer

Ung kultur I veckans Ung kultur-spalt tipsar Karin Anderberg om gåäng spännande böcker för unga - här finns superhjältar, AI, en komet och mycket annat.
Publicerad 18 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Gruvan har två huvudpersoner, Ellen som är i tolvårsåldern idag och Anton som var lika gammal i mitten av artonhundratalet. I en vägg i sommarstugans uthus hittar Ellen boken som Anton skrev sin historia i. Hon börjar läsa och grips av hans öde. Hon isolerar sig från familjen, blir ännu mer sur och vrång tills hon börjar se paralleller mellan sitt eget beteende och hur folk betedde sig i Antons värld. Anton var en ambitiös och flitig pojke. Hans magister ville att han skulle få stipendium för att kunna fortsätta på läroverk istället för att bli gruvarbetare som alla de andra pojkarna.

Ellen blir förtvivlad när hon med lokala museets hjälp får klarhet i vad som hände med Anton. Det är en fängslande bok med många bottnar, om svek och översitteri, vänskap och respekt, hopp och förtvivlan. Gruvan (Lilla Piratförlaget) är skriven av Sara Lövestam, mest känd för sina spänningsromaner för vuxna.

Annons

Superhjältar är häftiga maskerade typer i åtsittande trikåer som hämnas eller räddar folk i knipa. Cina i Isdrottningen (Rabén & Sjögren) har fått märkliga superkrafter efter att ha mött en utomjording i skogen, hon kan skjuta iskulor med handen. Först utnyttjar hon sina krafter för att få stopp på de trakasserier som drabbar henne själv, men det utvecklar sig mot att hon blir en riktig hjälte som rycker ut och kämpar för rättvisa. Hon blir kändis, det skrivs i tidningen om henne som ”Isdrottningen”. Hon spränger en kriminell liga, men ingen, inte ens i familjen känner till hennes dubbelspel. Boken är en fristående berättelse men samtidigt en del av Mårten Melins böcker om Skogbingelskolan.

Leias föräldrar forskar inom AI och utvecklar intelligenta robotar som ska bli så mänskliga som möjligt. När Leia hittar en robotkopia av sig själv i källaren blir hon både chockad och nyfiken. Hon gör det hon absolut inte borde göra, hon väcker roboten. Den tar sig snabbt an rollen som människa och Leia skickar henne till skolan för att göra ett matteprov. Men robotens sociala kompetens är bristfällig och snart vill hon ta över Leias liv. Boken väcker tankar inför framtiden,

Min hemliga tvilling av Kerstin Lundberg Hahn (Rabén & Sjögren).

Slutet (Rabén & Sjögren) är en annorlunda dystrofi såtillvida att den annalkande katastrofen inte är orsakad av oss människor utan består i en komet på kollisonskurs. Mats Strandberg är mest känd som ena halvan av författarduon bakom Engelforstrilogin. Hur skulle människor reagera om vi visste att världen går under om fem veckor? Vem skulle gå till jobbet? Vem skulle deppa ihop? Vem skulle leva livet fullt ut utan se till några konsekvenser? Skulle lag och ordning upprätthållas?

Vi får följa två gymnasister, Lucinda som bloggar i TellUs, en app som sänder ut i universum. Den andra berättaren är Simon som vill tillbringa de sista dagarna tillsammans med sin flickvän Tilda som emellertid föredrar att festa med gänget. Men så händer något förfärligt och Simons och Lucindas vägar korsas och de ägnar sina sista dagar åt att försöka lösa ett mordfall som berör dem. En riktig bladvändare för unga vuxna.

bild 1/4
Slutet
Slutet
Karin Anderberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons