Annons

Ge din hjärna en gratis julklapp i år

Hässleholm Det är jul igen och för många handlar julen, just det, om att handla.
Hässleholm • Publicerad 18 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är jul igen och för många handlar julen, just det, om att handla. I bästa fall handlar det om att ge dem man tycker om en gåva. Något som de behöver, verkligen vill ha och uppskattar.

I värsta fall att i sista sekunden ränna runt och köpa precis vad som helst för att slippa dåligt samvete.

Annons

För vad är det som vi människor verkligen uppskattar mest? Vad är det vi värderar mest av alla julklappar, gåvor och presenter som vi får i livet? Hur många glasprydnader från något känt glasbruk har man inte fått. Och var finns de nu? Det mesta finns på vinden i en låda och en del är skänkt till någon äldre släkting som gillar att fylla vitrinskåpet med en massa porslinsfigurer och glassaker designade av någon känd person.

Någonstans gick det snett. Det är bara att inse det. Det räcker att se på hur människor ser på saker som kostar pengar. Det är då som vi verkligen uppskattar dem. Ju mer pengar saker kostar desto mer värderar och uppskattar vi dem. Det triggar självförtroendet och gör att vi räcker till i jämförelse med vilka vi jämför oss med.

Paradoxen ligger i att allt som vi köper har det gemensamt att det är billigt. Allt som vi köper är billigt, hur dyr summan på prislappen än är, eftersom man i varje ögonblick kan ersätta varje sak med en precis likadan. Det handlar om att ha, eller inte ha pengar. Och pengar kan alla skaffa sig på olika sätt. På rätt, eller fel sätt.

Det som är gratis är däremot inte så mycket värt. Gå in i en affär och dela ut något gratis till kunderna och be dem att använda det. Då kommer du att få problem, eftersom de flesta vill inte använda det, eftersom det är gratis och då är det inte lika viktigt längre.

Motparadoxen är att vi glömmer att värdera det som inte går att köpa, eller byta ut. Det som är gratis.

Och vet du vad det är? Jo, det är dina drömmar, ditt hopp, din själ, kärleken till dina barn, nära och kära och dina vänner. Det har livet bara gett dig utan kostnad och inblandning av pengar.

Den allra dyrbaraste och gratis gåvan är din hjärna. Det finns inget så avancerat som hjärnan. Även om vi tycker att den är sprängfull med information så är det mesta av den fortfarande outforskat.

Du fick den samma ögonblick då din mamma och pappa träffades och gjorde dig, helt utan kostnad. Så hur värderar vi vår hjärna? Hur håller vi den i form? Hur ser vi till att den alltid är inställd på det absolut bästa läget?

Det finns många sätt att få hjärnan att må bra och vara i balans. Prata med dina vänner och kära om något väsentligt. Hjälp någon som har det jobbigt. Bjud en ensam granne på fika. Lyssna på vacker musik. Gå in i en kyrka och känn friden, man behöver inte vara religiös, men det ger nya dimensioner. Läs en bra bok, eller gå ut i naturen och upplev livets oförklarliga stora. Fyll hjärnan med inspiration, kunskap och glädje. Jag är övertygad om att det ger den frid i jul.

Och vet du vad. Då får du kanske det som är värt mer alla pengar som finns.

Annons

Den julklappen kan man inte köpa. Den finns helt gratis för alla på olika sätt.

Sedan kan jag inte låta bli att undra varför årets julklapp ska var ett återvunnet plagg från någon second hand butik. Jag har många skjortor, tröjor och byxor i garderoben som jag inte använder. Då kan jag lika gärna köpa något nytt istället.

God Jul.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons