Annons

80-årig kvinna misshandlade sin make

Publicerad 23 december 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
En 80-årig kvinna döms till skyddstillsyn för en misshandel i somras.
En 80-årig kvinna döms till skyddstillsyn för en misshandel i somras.

En 80-årig kvinna slog sin make, som är i 85-årsåldern, med en fjärrkontroll i ansiktet, örfilade honom runt 20 gånger i ansiktet, sparkade honom, tog tag i hans hår och dunkade hans huvud i väggen.

Hon dömdes för misshandel av Malmö tingsrätt fredagen den 21 december till skyddstillsyn.

Annons

Det var i somras som en hemtjänsten fick ett larm från en lägenhet i Malmö.

När en anställd från hemtjänsten kom till lägenheten hittade han mannen, som är i 85-årsåldern, och larmade polisen.

I tingsrätten uppgav mannen att hon hade ”gett honom på flabben med fjärrkontrollen”, men att han i övrigt inte mindes något.

Han sade även att de i vanliga fall har en bra relation, men att hon är som förbytt och blir ”rosenrasande” när hon dricker.

Kvinnan erkänner att hon har slagit honom med fjärrkontrollen, men minns heller inte något mer.

Tingsrättens gör bedömningen att mannen i huvudförhandlingen försökte tona ner händelsen för att inte framställa den som så allvarlig.

I polisförhör strax efter misshandeln ska det nämligen ha framkommit mer, bland annat platsen där kvinnan ska ha knuffat ner honom och rivsår som hon orsakat honom.

Tingsrätten resonerar kring påföljden och skriver att misshandel, speciellt av en närstående, vanligtvis resulterar i fängelse, men att det med tanke på kvinnans ålder inte är aktuellt.

Valet stod istället mellan villkorlig dom och skyddstillsyn.

Det blev det senare, tillsammans med en föreskrift om att genomgå behandling, eftersom kvinnan haft en långvarig beroendeproblematik och att hon ibland blir aggressiv när hon dricker.

På grund av den dömdes höga ålder finner tingsrätten inte att det är nödvändigt att kombinera skyddstillsynen med samhällstjänst.

Henrik SmångsSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons