Annons

Han vill ersätta plasten – med helt vanlig potatis

På landet Ett misstag ledde studenten Pontus Törnqvist till en upptäckt som väckt stort intresse, gett en prestigefylld utmärkelse och kanske kan minska vårt plastberoende på sikt.
Lund • Publicerad 26 december 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Plastbesticken som bland annat används av många snabbmatskedjor har en livslängd på 450 år, men används bara i 20 minuter. Det var den skevheten som fick LTH-studenten Pontus Törnqvist att börja experimentera på sitt studentrum för att tillverka mer miljövänliga bestick.

Annons

Experimentet var en del av Pontus Törnqvists examensarbete på industridesignprogrammet på LTH. Han fortsatte med att testa olika tjocklek och olika processer för att göra materialet så väl lämpat som möjligt för att göra just bestick.

– Jag har fått tillfälle att utveckla produkten vidare, bland annat genom att tillföra ämnet glycerol som utvinns ur olika växter. Det har gjort materialet mycket mer flexibelt, säger Pontus Törnqvist.

– Min dröm är att potato plastic ska vara i produktion inom tio år, men också att jag har utvecklat produkten vidare så att det går att använda andra former av stärkelse, från andra grödor. Det skulle öka potentialen ytterligare, avslutar Pontus Törnqvist.

bild 1/5
Besticken löses snabbt upp i naturen.
Pontus Törnqvist upptäcte stärkelsens användbara egenskaper av en slump. Foto: Marcus Andersson
Nu handlar arbetet mest om att skapa en industriell process för uppfinningen.
Stärkelse och vatten kokas ihop.
Pontus Törnqvist vann James Dyson Award för sin innovation.
Besticken löses snabbt upp i naturen.
Pontus Törnqvist upptäcte stärkelsens användbara egenskaper av en slump. Foto: Marcus Andersson
Jakob HydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons