Osbyrevyn ”Helt sanslöst”. Foto: Pressbild
Jessica Persson med publikens favorittant Gulli. Foto: Pressbild
Jessica Persson och Lars Magnusson i numret Alpluft som inte föll Norra Skånes recensent Billy Bengtsson i smaken. Foto: Pressbild
Pär Nymark och Anna-Karin Lennartsson. Foto: Pressbild
Osbyrevyn Ensemblenummer om Flamingo. Foto: Pressbild

Osbyrevyn fortfarande samma skrattspegel

Recension

Nyårsrevy

Osbyrevyn: Helt sanslöst.

Medverkande: Lars Magnusson, Jessica Persson, Pär Nymark, Nina Parkeborn, Jörgen Sjöberg, Camilla Isaksson, Anna-Karin Lennartsson och Tess Allain.

Premiärföreställning: Nyårsafton 2018.

Lokal: Borgen i Osby

Osbyrevyn är även i år en skrattspegel med vars hjälp folkhemmet kan skratta åt sig själv. Efter två SM-guld då de TV-favoriserade kollegerna på andra håll i landet snuvades, växer förväntningarna. Kanske var det hårt spända förhoppningar som gjorde att det dröjde ett tag innan ovationerna brakade loss under premiärkvällen. Men sedan var det som vanligt; fullt ös i salongen, handklappningar i takt med musiken och stående ovationer som tack för en lyckad premiär.
Det vore fel att jämföra Osbyrevyn med lokalrevyer där glada amatörer är i farten. För det första innehåller Osbyrevyn relativt få lokala inslag. För det andra är det här frågan om proffs. För det tredje är de aktörer som bor på orten och har andra jobb än skådespeleri ännu färre. Proffsigheten går också igen i utnyttjandet av modern scenteknik med klatschig scenografi, enkel men uttrycksfull rekvisita och de hypersnabba scenväxlingarna. Ett exempel på teknisk briljans är Lars Magnussons pantomim till signaturmelodin i radions sportextra. Och vilken annan ensemble kan kosta på sig lyxen att använda ett ess som Thomas Petersson för att ge praktisk information i högtalaren?

Ensemblen rider högt på den höga igenkänningsfaktorn. Vem känner inte igen problemet med arbetskamrater som glömmer att diska sina slabbiga tallrikar och muggar? Eller den göteborgske terapeuten (Pär Nymark) som i bästa/sämsta Glenn Hysén-stil vitsar sina klienter (Camilla Isaksson och Jörgen Sjöberg) ner till förtvivlan? Moralens väktare är väl inte så många numera men nog kändes Pär Nymark trovärdig som amazon på dygdens barrikader och Anna-Karin Lennartsson som bigott och trånande väninna.
Härnedan några exempel på när Skratt- och applådseismografen slog i taket:
8 Hela ensemblens häcklande av impotensen hos riksdagspartierna i försöken att välja en ny regering.
8 Jörgen Sjöbergs utflykt bland bänkraderna i publiken.
8 Buktaleriet med Anna-Karin Lennartsson och Jessica Persson, vilken senare även denna gång gjorde succé som vilsen och äldre dam som förirrat sig in i gamla klänningsmoden.
8 Rolandz-numret Jajamen med hela ensemblen i dansbandsgung.
8 Sångnumren med Camilla Isaksson.

Till sist en påminnelse om att även solen har sina fläckar:
Förvisso skrivs de här raderna av en sur och grinig äldre mansperson. Men trots att två så rutinerade revyrävar som Jessica Persson och Lars Magnusson investerade all kraft i numret Alpluft var projektet hopplöst. Ett manuskript som lutar sig mot ändtarmens funktioner har inte i en så här seriös scenproduktion att göra. Ilsket rött kort till manusförfattaren, således.

Nyårsrevy

Osbyrevyn: Helt sanslöst.

Medverkande: Lars Magnusson, Jessica Persson, Pär Nymark, Nina Parkeborn, Jörgen Sjöberg, Camilla Isaksson, Anna-Karin Lennartsson och Tess Allain.

Premiärföreställning: Nyårsafton 2018.

Lokal: Borgen i Osby