Said Mansour sådde vad han skördade

Danmark har tagit ifrån den terrordömde danske hatpredikanten Said Mansour sitt danska medborgarskap och utvisat honom till Marocko. Terrorforskaren Magnus Ranstorp menar att Sverige bör följa det danska exemplet med terrordömda i Sverige.
Ranstorp menar att Mansour är en av de huvudansvariga för mobiliseringen av jihadister i Danmark. Man kan fråga sig varför den som väljer att mobilisera mot sitt värdland, uppmana till våld och äventyra säkerheten för andra danska medborgare ska få vara kvar på dansk mark.
Mansour har uttryckt oro för sin säkerhet i Marocko och invändningar har gjorts mot att det ibland används tortyr i marockanska fängelser. Givetvis ska Sverige och Danmark vara röster för human fångförvaring, både hemma och internationellt. Man bör absolut uppmana Marocko att behandla Mansour anständigt i fängelset.
Men argumentet att det inte går att utvisa någon som kontinuerligt valt att bryta mot lagen och utgöra ett hot mot sina medmänniskor för att det kan hända hen något i hemlandet används för ofta. Personer som utgör ett hot mot andra medborgare ska inte alltid kunna räkna med att slippa utvisning. Mansour har gjort ett medvetet val att bli jihadismens röst i Danmark: ett brott som kan leda till utvisning. Han sår vad han skördat.
Även Sverige bör värna säkerheten för dem som söker skydd från våldsverkare som Mansour istället för brottslingarna.
Martina Jarminder

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Ska du resa utomlands i sommar?

Loading ... Loading ...