Annons

Riksväg 15 tvingades stänga under lång tid

Osby Inte förrän vid 05.30 på tisdagsmorgonen kunde riksväg 15 åter öppna för trafik efter lastbilsolyckan på måndagsförmiddagen.
Osby • Publicerad 8 januari 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Flera fartkameror ska sättas upp på riksväg 15. Foto: arkiv
Flera fartkameror ska sättas upp på riksväg 15. Foto: arkiv

Lastbilsolyckan på riksväg 15 inträffade vid 11.20-tiden på måndagsförmiddagen mellan Västra Svenstorp och Boalt.

Räddningstjänsten fanns på plats under några timmar för att sanera, bland annat efter ett dieselläckage från lastbilen, och även polisen befann sig på platsen fram tills 18-tiden.

Annons

Själva bärgningsarbetet drog dock ut på tiden. Innan lastbilen kunde rättas upp och forslas iväg tömdes den, pall för pall, på sin last. Inte förrän klockan var strax efter 05.30 på tisdagen meddelade Trafikverket att vägen kunde öppnas för trafik igen.

Lastbilschauffören, som klarade sig i stort sett utan skador, uppgav att han fått möte med ett annat fordon.

Mötet medförde att han behövde väja och kom på så vis för långt ut åt höger på vägen, som i sin tur gav vika och lastbilen lade sig på sidan.

På riksväg 15 kör mycket tung trafik och bitvis är vägen väldigt smal. Ett förhållande som går att applicera på många vägar i trakten.

– På måndagsmorgonen skedde en trafikolycka även på länsväg 2101 mellan Sibbhult och Lönsboda där en personbil och en lastbil skrapade i varandra när de möttes på den trånga vägen, upplyser kommunpolis Rolf Paimensalo om som exempel.

Han konstaterar vidare, samtidigt som han betonar att det inte finns någon misstanke om brott i samband med måndagens lastbilsolycka på riksväg 15, att det är viktigt att trafikanter, cyklister och fotgängare tar det lugnt på de olika vägarna. Både med anledning av vilt och andra trafikanter.

– Jag vill trycka på det. Anpassa hastighet efter väglag och väderlek. Använd helljus så mycket det går men var noggrann med att blända av och på när det är dags, säger han och tillägger:

– Och bara för att det är 80 (kilometer i timmen, hastighetsbegränsning) så behöver man inte köra i 80.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons