Svensk förlust i årspremiären

Fotboll Svenska herrlandslaget i fotboll föll i årspremiären och första träningsmatchen under januariturnén i Qatar. Finland vann en dålig match med 1-0 efter samma siffror i paus.
Sport • Publicerad 8 januari 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Sveriges Hosam Aiesh (tv) i kamp om bollen med Finlands Juhani Ojala under tisdagens fotbollslandskamp mellan Sverige och Finland på Al Sadd Sports Stadium i Doha. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det var två orutinerade landslag som ställdes mot varandra. De flesta svenskarna var antingen debutanter eller hade gjort något enstaka inhopp i någon träningslandskamp tidigare.

Finland, med fler ordinarie, började också bäst mot ett nervöst Sverige.

Både den tidigare AIK-anfallaren Eero Markkanen och Rasmus Karjalainen skapade halvchanser i början.

Finland fortsatte att skapa mest och bäst lägen och efter 23 minuters spel kom ledningen genom just Eero Markkanen. Före detta Halmstads BK-spelaren Tim Sparv hittade fram till Markkanen som från nära håll stötte in ledningsmålet.

– Första halvlek var inte bra från vår sida, sade förbundskaptenen Janne Andersson till TV12 efter matchen.

– Det var många i vårt orutinerade lag som tappade boll väldigt enkelt. Vi sade i paus att vi skulle ut och köra och trycka till ordentligt. Andra halvlek dominerade vi totalt, så den är jag nöjd med, fortsatte Andersson.

Onekligen. Under ett par minuter runt 70 skapade Sverige klara målchanser. Alexander Fransson och Alexander Jeremejeff hade bra lägen att få in en kvittering, men avslutade svagt. Bästa chansen hade dock absolut Daleho Irandust.

Häcken-spelaren hade helt öppet mål från cirka två meter, men fick bollen på skenbenet. I stället för givna 1–1 hamnade bollen över målburen.

Finland var totalt tillbakatryckta under hela andra halvlek, men fick på övertid en kontringsmöjlighet och öppet läge till 2-0, men Jacob Rinne i svenska målet gjorde en stabil insats och höll målet fritt från ytterligare påhälsning.

Två svenskar, Simon Tibbling och Jonathan Augustinsson, skadades och tvingades byta. Simon Thern ersatte namnen Tibbling på mittfältet och gjorde det bra.

På fredag kan det bli snabb revansch för Sverige i Qatar. Då står Erik Hamréns Island för motståndet