Annons

Stoppa vanadiumjakten

Ledare Protesterna är omfattande mot vanadiumprospekteringen i Skåne. Ändra lagen så andra intressen än gruvintresset måste beaktas.
Opinion • Publicerad 9 januari 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Regionrådet Birte Sandberg (C) fick med sig regionstyrelsen på en protestskrivelse. 	                     Arkivbild: Jari Markkanen
Regionrådet Birte Sandberg (C) fick med sig regionstyrelsen på en protestskrivelse. Arkivbild: Jari Markkanen

Både adel, präster, bor­ga­re och bön­der mot­sätter sig den pla­nerade pro­spek­te­ringen ef­ter vanadium i syd­öst­ra Skåne. Greve Carl Piper, ab­be­dis­san Moder Chris­ta vid klos­tret Ma­ria­vall, Anita Ull­man, ord­fö­ran­de för pro­test­gruppen VetoNu med drygt 200 med­lemmar och bon­den Sand­ra Lindström, re­pre­sen­tant för de sex mark­ä­ga­re som skulle bli di­rekt på­ver­kade av pro­spek­te­ringens första ske­de, står enade mot bo­laget Skandivanadiums an­sö­kan om pro­spek­te­rings­till­stånd.

Kom­munerna Sim­ris­hamn och Tomellilla har både över­klagat Scandivanadiums pro­spek­te­rings­till­stånd, som ock­så be­viljats i Es­löv, Hör­by och Ystad.

Annons

Ock­så Re­gi­on Skåne har tagit ställ­ning mot planerna. För jul be­slutade re­gi­on­sty­rel­sen på ini­tia­tiv från Cen­ter­par­ti­ets re­gi­on­råd Bir­te Sandberg, att skriva till rege­ringen med en be­gä­ran att hän­syn ska tas till både mark­ä­ga­rnas rät­tig­heter och andra när­ingars, inte minst tu­rismen, be­ro­en­de av orörd na­tur.

Den svenska lag­stift­ningen bygger se­dan 1600-talet på att den som vill har rätt att söka ef­ter mi­ne­raler i stort sett utan be­gräns­ningar var som helst i landet. Nu vill re­gi­on­sty­rel­sen, lik­som alla de som pro­te­sterar mot de nu ak­tu­ella planerna, att lag­stift­ningen ska ändras. Så­väl de när­ingar som re­dan är ak­ti­va som na­turens vär­de måste vägas in i be­slu­tet re­dan när pro­spek­te­ring är ak­tu­ell, inte först om det blir ak­tu­ellt att starta gruv­bryt­ning. Även pro­spek­te­ring på­verkar na­turen.

Vanadium är en vik­tig me­tall för bat­te­ri­till­verk­ning, som blir allt mer in­tres­sant i takt med att el­bilarna blir fler. Det ut­vinns ur alun­skif­fer, som ofta är uran­hal­tig. Där­för är så­väl ut­vin­ningen som om­hän­der­ta­gan­det av gruvav­fal­let förenat mer risker.

Det gör pro­spek­te­ringen än mer kon­tro­ver­si­ell. Nästa rege­ring måste se till att min­er­al­lagen ändras, så att en hel­hets­syn införs där min­er­al­be­hovet vägs mot andra in­tres­sen. Ös­ter­len är ingen lämp­lig gruv­mil­jö – vilket visades re­dan 1971 i filmen Äp­pel­kri­get.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons