Annons

Många pro­tes­tröstade på SD

Krönika En­ligt SCB-mät­ningen skulle 18,3 pro­cent röstat på SD i no­vem­ber. Men bara 13,0 pro­cent sym­pa­ti­serade då med SD.
Opinion • Publicerad 10 januari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

SCB mäter i sina par­ti­sym­pa­ti­mät­ningar inte bara hur svenska folket skulle rösta. De ställer ock­så frå­gor om vilket par­ti de till­frågade, som är näs­tan 5 000, be­tyd­ligt fler än i van­liga opi­ni­ons­un­der­sök­ningar, verk­li­gen sym­pa­ti­serar med. Då syns in­tres­santa skill­nader.

Den största skill­naden är att Sverigedemokraterna har många väl­ja­re om inte sym­pa­ti­serar med par­tiet. I riks­dags­valet fick SD 17,5 pro­cent. En­ligt SCB-mät­ningen skulle 18,3 pro­cent röstat på SD i no­vem­ber. Men bara 13,0 pro­cent sym­pa­ti­serade då med SD. Över fem pro­cent­en­heter skulle allt­så röstat på SD av andra skäl – san­no­likt som en pro­test­mar­ke­ring mot andra par­tier.

Annons

Det bör be­tyda att det inte är omöj­ligt att stoppa SD:s fram­gångar, även om de an­pass­ningar av in­vand­rings­po­li­tiken som främst M och S gjorde för­ra man­dat­pe­ri­oden inte gav nå­got re­sul­tat.

Det finns ock­så in­tres­santa de­taljer i SCB-mät­ningen om i vilka grupper som olika par­tier är starka el­ler svaga.

Väl känt är att SD är mans­do­mi­ne­rat. Bland SD:s sym­pa­ti­sörer finns dub­belt så många män som kvin­nor. Även M är do­mi­ne­rat av män, om än inte lika starkt. Men näs­tan tre av fem M-sym­pa­ti­sörer är män. Alla de öv­riga par­tierna har en viss, men inte särskilt stor, kvin­no­do­mi­nans.

Bland ung­domar är det två par­tier som är relativt starka – Cen­ter­par­ti­et och Vänsterpartiet. Socialdemokraterna och Kristdemokraterna har där­emot lågt stöd i ung­doms­grupperna. Sverigedemokraterna har tappa stöd bland ung­domarna.

Mil­jö­par­ti­et är starkast i gruppen med små­barn, mel­lan 25 och 45 år.

Bland de äld­re är S starka. SD är svaga även bland de äldsta och har nu­me­ra sitt starkaste stöd bland de me­del­ål­ders. Det har ock­så M.

Hög­in­komst­ta­ga­rna sym­pa­ti­serar som väntat mer än ge­nom­snittet med M och i viss mån L. Grupperna med lägst in­komst har för­kär­lek för C och V, san­no­likt där­för att det till stor del handlar om stu­denter, där C och V ock­så är över­re­pre­sen­te­rade.

Me­del­in­komst­ta­ga­rna ger i större ut­sträck­ning S sitt stöd. Det av­speglar kan­ske att i de grupperna do­mi­nerar LO-grupperna. S har fort­fa­ran­de ett starkare stöd bland ar­be­ta­re än i hela väl­jar­kåren.

Just bland ar­be­ta­re verkar SD ha för­lo­rat en del stöd och bland stu­denter har stödet hal­verats.

Fö­re­ta­ga­re sym­pa­ti­serar i hög grad med M el­ler C, me­dan tjäns­te­män sym­pa­ti­serar med nå­got allians­par­ti.

Annons

SCB mäter ock­så vilket par­ti som an­s­es som näst bäst. Här finns in­tres­santa för­änd­ringar jäm­fört med före valet (i maj). M-sym­pa­ti­sörerna hade då L och C som van­ligaste and­ra­hands­val med drygt 20 pro­cent var. KD kom långt ef­ter med bara 8,1 pro­cent. I no­vem­ber hade detta vänts till att KD var po­pu­läraste andra­par­ti bland M-väl­ja­rna med 25,7 pro­cent me­dan C och L dalat till un­der 20 pro­cent var.

C- och L-sym­pa­ti­sörerna har inte ändrat pre­fe­renser på sam­ma sätt. De fö­re­drar varandra i högre grad, men S var trea före KD re­dan före valet i båda par­tierna.

SD är för­sum­bart som näst bästa par­ti utom bland M- och i viss mån KD-sym­pa­ti­sörer. Inom C är stödet knappt mät­bart – mind­re än en pro­cent.

De siff­rorna kan­ske kan för­klara och för­klaras av ­makt­spelet ef­ter valet.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons