Annons

Krav på tydlighet om ansvar och regler

Osby Kommunstyrelsens delegationsordning fick bakläxa vid senaste sammanträdet. Ett nytt förslag väntas tas av kommunstyrelsen den 27 februari.
Osby • Publicerad 11 januari 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Jörgen Nilsson (SD) hade många synpunkter på kommunstyrelsens delegationsordning vid sammanträdet den 9 januari. 				            FOTO: SUSANNE GÄRE
Jörgen Nilsson (SD) hade många synpunkter på kommunstyrelsens delegationsordning vid sammanträdet den 9 januari. FOTO: SUSANNE GÄRE

Det blev en intensiv diskussion om kommunstyrelsens delegationsordning vid sammanträdet i onsdags, den 9 januari.

Till slut togs ett beslut om att revidera förslaget och att ett nytt förslag ska upp till beslut i kommunstyrelsen den 27 februari. Det ska innehålla tydliga instruktioner om vem som gör vad och vem som har ansvar, om tydliga spelregler för kontaktvägar internt och externt och om ett aktivt arbete för att möjliggöra ett bra samspel mellan politiker och tjänstemän.

Annons

Det var Sverigedemokraternas Jörgen Nilsson som tog upp frågan. Han hade en hel del synpunkter på tydligheten i delegationsordningen. I kommunallagen fastslås under ”Allmänt om delegering av beslutsrätt” att ” delegering innebär att beslutanderätten, i ett visst ärende eller i en ärendegrupp, flyttas över från nämnden till ett utskott, till en ledamot eller ersättare eller till en anställd hos kommunen.”

Jörgen Nilsson vill se förtydliganden så det framstår klart och tydligt vad som avses i syfte att det inte ges möjlighet till tolkningar. Han ville också att beloppsgränser införs under flera olika poster.

Dag Ivarsson (M) redogjorde för alliansens ställning och föreslog att liggande förslag skulle antas men att revidering behövs.

– Det behövs ökad tydlighet om vem som ska göra vad och vem som har ansvaret för att undvika en gråzon mellan tjänstemän och politiker och för att möjliggöra ett bra samspel mellan dem, sa han.

Han påpekade också att det går att skriva in siffror med angivna beloppsgränser i kommunstyrelsens delegationsordning.

– Så sker exempelvis i Markaryds kommun, sa Dag Ivarsson (M).

Till slut enades samtliga partier om att besluta att hela delegationsordningen för kommunstyrelsen ses över. (Förra mandatperioden gjordes detta 13 gånger). Enligt beslutet uppdrar kommunstyrelsen åt kommundirektören att skyndsamt sätta igång arbetet med att ta fram ett reviderat förslag till en ny delegationsordning, där den av kommunfullmäktige antagna motionen ”Sätt beloppsgränser i delegationsordningen” beaktas.

Det nya förslaget till delegationsordning skall beredas i kommunstyrelsens arbetsutskott och tas upp där den 20 februari. Beslutet om det reviderade förslaget beräknas antas vid kommunstyrelsens sammanträde den 27 februari.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons