Annons

Specialsatsning gav 250 unga jobb i fjor

Hässleholm Ahmad Syrah kom till Hässleholm från Syrien för tre år sedan. Nu kan han svenska och jobbar som elektriker på Hörgeruds El med hopp om fast jobb om några månader.
Hässleholm • Publicerad 16 januari 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Ahmed Syrah, 27, jobbade som elektriker i sex år i Syrien. Utan kommunens satsning på långtidsarbetslösa unga, varav många är nyanlända, hade han förmodligen inte haft ett avlönat jobb i dag.                                                              Foto: stefan Olofson
Ahmed Syrah, 27, jobbade som elektriker i sex år i Syrien. Utan kommunens satsning på långtidsarbetslösa unga, varav många är nyanlända, hade han förmodligen inte haft ett avlönat jobb i dag. Foto: stefan Olofson

– Snabba ryck, konstaterar Ahmed, 27, som är fullt upptagen med att byta elinstallationer i en bostadsrättsförening på Kullagatan.

Han är bara ett av väldigt många exempel på arbetslösa som fått ett jobb genom kommunens särskilda satsning på unga långtidsarbetslösa.

Annons

– Jag är helnöjd, säger Ahmed, som var elektriker i Syrien i sex år.

Det ville han fortsätta jobba med även i Sverige, men hindren är många att ta sig över för nyanlända, som försöker etablera sig på svensk arbetsmarknad.

Han fick uppehållstillstånd för 1,5 år sedan och har gått igenom Sfi och gjort praktik på olika arbetsplatser genom arbetsförmedlingens försorg.

Kommunala arbetsmarknadsenheten fick i fjor uppdraget att ordna jobb eller studier till långtidsarbetslösa unga upp till 29 år.

Förra året uppfylldes målet ”en om dagen”, vilket innebär att 20 personer i månaden skulle gå från långtidsarbetslöshet till avlönat arbete och studier. Minst 75 långtidsarbetslösa unga skulle erbjudas anställning och dessutom att alla 16-17-åringar i kommunen skulle erbjudas sommarjobb.

– Vi uppfyllde målet med råge. 250 personer fick anställning och 101 av dessa fick en ettårig anställning. Alla ungdomar i vår grupp fick sommarjobb, säger Jimmy Månsson, avdelningschef på arbetsmarknadsenheten.

Det är inte utan att Jimmy Månsson är nöjd med resultatet. Satsningen fortsätter.

– Vi har skannat cirka 50 företag i kommunen om deras behov av arbetskraft. Det är inte alltid att de som kommer från andra länder har alla betyg och cv med sig. Genom en snabb validering av deras kunskaper och kompetens slussas de ut till företag där de får provjobba i tre månader. Det kan även kombineras med studier, berättar Jimmy Månsson

Arbetsgivarna är delaktiga i praktik och förberedande utbildningsinsatser, vilket är nyckeln till framgång för både de enskilda och näringslivet i kommunen.

– Det är enkelt och obyråkratiskt och det är där vi satsar våra resurser, vilket är en stor förklaring till våra lyckade resultat, förklarar Jimmy Månsson.

Annons

40 procent av arbetsmarknadsenhetens budget betalas av skattepengar. tack var de pengarna kunde kommunen förra året ansöka om drygt tio miljoner kronor från staten och europeiska socialfonden, som sorterar under EU.

– Det är dessa pengar som gjort det möjligt för kommunen att satsa på det här nära samarbetet med det privata näringslivet, säger Jimmy Månsson

Mattias Hörgerud äger Hörgeruds El och letar med ljus och lykta efter kompetenta elektriker.

– Vi har mycket jobb och behöver folk. Men det finns inga elektriker. Jag hörde talas om om den här satsningen och att det finns nyanlända som kan jobbet. De hittar jag inte på arbetsförmedlingens sökningar.

Han är helnöjd med att ha fått med Ahmed i sin styrka.

– Han kan jobbet. Det fungerar mycket bra. Klarar han provanställningen så är chansen stor att han får fortsätta, säger Mattias Hörgerud.

För Ahmed betyder jobbet allt. Han tjänar pengar, kan praktisera sitt yrke och finslipar sin svenska med arbetskamraterna.

– Jag planerar att studera vidare på Komvux för att få full skolkompetens, berättar han.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons