Annons

Fler tar efter lyckat projekt

Hässleholm En ny metod för integration har utvecklats i Hässleholm. Helt enkelt ett nytt sätt för nyanlända att lära sig svenska.
Hässleholm • Publicerad 20 januari 2019 • Uppdaterad 30 november 2021

Tanken att lära svenska på ett nytt sätt samtidigt som integrationen fungerade bättre väcktes för tre år sedan i Hässleholm. Metoden har fungerat bra och nu tar fler efter metoden.

I fredags avslutades det tre år långa RSFI-projektet (resurs, språk, friskvård, integration) med en konferens, där de nya arbetssätten med språkinlärning och integration sammanfattades.

Annons

– Jag är oerhört stolt, säger Jan-Ole Engkvist chef för Arbetsmarknad & kompetensutveckling i ett pressmeddelande. Min lilla tanke om hur språkutbildningen för nyanlända skulle kunna förbättras, har verkligen förvaltats och utvecklats till något stort och mycket bra.

Projektet som drivits av T4vux inom Arbetsmarknad & kompetensutveckling i Hässleholms kommun har delvis finansierats av Europeiska socialfonden.

Den nya metoden handlar om att sätta individen i fokus och ledorden är landa, lära och jobba.

– Vi tar tag i, och lyfter, det där som många inte pratar om: Att det finns stora kulturella skillnader mellan oss som är födda i Sverige, och de som kommer hit från andra kulturer, förklarar Peter Hillve, enhetschef för RSFI.

– När vi ser och förstår skillnaderna, kan vi också prata om dem och på ett bättre sätt arbeta tillsammans. Så skapar vi en förståelse för hur saker fungerar i det svenska samhället.

När nu RSFI avslutas påbörjas direkt ett nytt projekt som heter Origo, och som ska utveckla jobbfasen. Även Origo samfinansieras med Europeiska socialfonden.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons