Sverige föll tungt mot Norge

Handboll Sverige chanser till en semifinalplats i VM sjönk drastiskt efter förlusten med 27–30 mot Norge i danska Herlev. Vilket betyder att Sverige måste slå Danmark i morgon med två eller tre bollar för att få spela om medaljerna.
Sport • Publicerad 21 januari 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Norges Sander Sagosen stoppas i måndagens VM-hanbollsmatch i mellanrundan mellan Sverige och Norge i Jyske Bank Boxen. Foto: TT

– Vi gjorde alldeles för många tekniska fel, säger Sveriges högersexa Niclas Ekberg till TV3.

Sverige hade hoppats säkra en plats i fredagens semifinal med seger mot Norge. Det såg bra ut till att börja med då de bägge lagen följdes åt under de första 20 minuterna.

Sverige tog ledningen för första gången i matchen då Hampus Wanne gjorde 9–8 på en kontring. Mål av Kim Ekdahl du Rietz och ett nytt kontringsmål av Wanne betydde ledning med 11–9 för Sverige.

Blågult ledde även med 12–11 genom mål av Kim Andersson och 13–12 genom Ekdahl Du Rietz då klockan stod på 25 minuter.

Men sedan blev det rena katastrofen för Sverige under de sista minuterna av halvleken då Norge gick från 14–14 till pausledning med 17–14. Sista sex minuterna av halvleken vanns av Norge med 6–2.

– Efter Magnus Jöndals straffmål till 17–14 var det precis som Norge tog över momentum, säger förbundskaptenen Kristian Andresen.

Som inte fick se någon rolig start på den andra halvleken då Norge gick fram till 22–16 under de inledande minuterna.

Förbundskapten Andresen tvingades till att ta en tidig time out.

– Jag tycket att vi bjöd norrmännen på lägena. De straffade oss hårt med sina kontringar.

Sverige gjorde sedan sina försök att knappa in den norska ledningen. Som närmast var det det två mål vilket differensen var någon minut innan slutet efter mål av Kim Andersson, Men Magnus Jöndal, som vara banans bästa spelar med sina elva mål, gjorde direkt 30–27 till sitt lag.

Sverige satsade i slutet på att minska underläget till viktiga två bollar. De var nära i den sista minuten då Simon Jeppsson sköt i stolpens insida. Bollen gick ut till Hampus Wanne vars skott från vänsterkanten räddades av norske fantommålvakten Torbjørn Bergerud.

– Norge gjorde det svårt för oss men vi skulle gjort det bättre, menar Niclas Ekberg.

Saknaden i det svenska laget var stor efter skadade skytten Jim Gottfridsson.

– Han gör skillnad i vårt lag, erkänner förbundskaptenen Kristian Andresen som inte var nöjd med det svenska slarvet.

– 15 tekniska fel har man inte råd med.

Andresens Sverige får nu i stället försöka besegra Danmark i den sista gruppmatchen i morgon.

– Vi ska analysera den här matchen ock ser fram mot onsdag. Har vi en målvakt som tokstänger så har vi alla chanser att slå dem.

Om Sverige vinner mot Danmark och Norge besegrar Ungern så kommer det att räknas en tabell med de tre förstnämnda lagen. Om Sverige ska gå vidare måste de slå Danmark med tre mål i en match med många mål eller med två i en mindre målrik match.