Annons

Parakarate nyhet i Zanshin

Sport Attila Guzoran och Ulf Magnusson är redo att köra igång.
Sport • Publicerad 30 januari 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Zanshins instruktörer Attila Guzoran och Ulf Magnusson demonstrerar hur parakarate kan se ut. Både kata (form) och kumite (fajt) funkar att utföra från en rullstol.         Foto: Peter Paulsson
Zanshins instruktörer Attila Guzoran och Ulf Magnusson demonstrerar hur parakarate kan se ut. Både kata (form) och kumite (fajt) funkar att utföra från en rullstol. Foto: Peter Paulsson

– Finns det intresse i området så kör vi igång, säger ordföranden Ulf Magnusson.

I Zanshin Karateklubb finns det sedan tidigare plats för ungdomar med speciella behov. De är integrerade i träningen, vilket har visat sig vara utvecklande för samtliga utövare.

Annons

Nu hoppas ordföranden Ulf Magnusson och instruktören Attila Guzoran bredda verksamheten ytterligare – med parakarate.

Guzoran flyttade till Sverige från Ungern för fem år sedan och har hållit på med karate i 36 år.

– När jag var tränare i Ungern hade många elever handikapp. Några hade autism, andra satt i rullstol och någon var blind. Jag såg att karaten gjorde eleverna motiverade, förklarar Guzoran som vill spinna vidare på den tråden i Zanshins regi.

– För sex år sedan kom jag i kontakt med parakarate i Belgien. Eric Bortels skapade systemet för parakarate och har lärt ut det i hela världen, från Kanada till Japan och från Sydafrika till Sverige. Han hjälper mig så att jag kan lära ut det här i Hässleholm.

– Karate är ju inte bara en idrott utan en livsstil. Jag är jätteglad över att Ulf och Zanshin vill jobba tillsammans med mig, säger Attila som har en egen mindre klubb i Röstånga och är uppskattad instruktör i Zanshin.

Man har sett stora positiva förändringar hos funktionsnedsatta som har börjat träna karate.

– Man har någonting att göra och får en gemenskap. Man har ett mål, säger Ulf Magnusson.

– Jag har ett motto: I can do it, säger Attila Guzoran som drivs av att försöka höja självförtroendet och glädjen hos eleverna.

I parakarate använder man sig av de kroppsdelar som är funktionsdugliga. Istället för höger och vänster är det rött och blått som gäller. Både kropp och tanke aktiveras.

Det går att träna och tävla i såväl fajt (kumite) som form (kata) även i parakaraten.

Annons

För att kunna utveckla instruktörerna har Ulf Magnusson införskaffat en rullstol.

– Jag hittade en i Ignaberga. I går satt jag hemma i garaget och gjorde Taikyoku Shodan i rullstolen och det är skitsvårt, skrattar ”Ulfan”.

Till och med den första katan Taikyoku Shodan kan alltså vara svår för en svartbältare om man ska hantera en rullstol samtidigt.

Under den närmaste framtiden kommer Attila Guzoran att utbilda några av Zanshins tränare.

– Attila ska visa oss. Det är jag, Pernilla Persson, Lotta Tyrberg och Lasse Lucchesi som i första hand kommer att vara med.

På lördagar mellan 13 och 14 är alla som är sugna på att testa parakarate välkomna till Västerskolans idrottshall.

– Tanken är att se om det finns intresse. Alla från sju år och uppåt är välkomna, det finns ingen övre gräns. Det är bara att dyka upp så ser vi var vi landar, säger Ulf Magnusson.

Under hela februari har Zanshin nybörjarintag för alla som är intresserade av att prova på karate.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons