Annons

20-åring döms till fängelse för skjutning

Helsingborg En 20-årig man döms till tre års fängelse efter ett brutalt väpnat bråk på Gustav Adolfs torg på Söder i somras.
Publicerad 5 februari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Det var den 30 juni som 20-åringen, beväpnad med pistol, sökte upp en 27-årig man tillsammans med flera av sina vänner ute på stan.

Konfrontationen blev snabbt våldsam. En av 27-åringens kamrater som också befann sig på platsen blev skjuten i benet av 20-åringen, som själv blev både knivskuren samt träffad av ett skott i bröstet, avlossat av 27-åringen.

Annons

Detta efter att de inblandade börjat att kämpa om kontrollen över pistolen.

Också en av 20-åringens vänner blev allvarligt knivskuren under den våldsamma konflikten. 27-åringen ska sedan ha blivit misshandlad med sparkar och slag medan han låg på marken.

Nu döms 20-åringen till tre års fängelse för grov misshandel och grovt vapenbrott. Han döms inte för försök till mord då åklagaren inte lyckats att bevisa att han haft uppsåt att döda 27-åringens kamrat.

Han ska även betala skadestånd till personen han sköt samt utvisas på tio år.

27-åringen stod inledningsvis åtalad för mordförsök och grovt vapenbrott för att ha skjutit 20-åringen. Han frias dock från ansvar.

– Det är endast i utpräglade undantagsfall som det kan accepteras att en person uppsåtligen brukar kniv eller vapen för att freda sig. I detta fall, bland annat mot bakgrund av att 27-åringen varit omringad av ett flertal personer och att hans kamrat var utsatt för ett allvarligt angrepp, har det varit fråga om ett sådant undantagsfall. 27-åringen har uppfattat att såväl hans som kamratens liv var i fara, säger chefsrådmannen Margita Åhsberg som var rättens ordförande vid förhandlingen i ett pressmeddelande.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons