Annons

Ter­ro­rister – inte djur­vänner

Krönika Det är ett gäng vålds­be­jakande kring­re­san­de ak­ti­vister som ägnar sig åt grov brotts­lig­het, säger polisens presstalesman.
Opinion • Publicerad 7 februari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Den ter­ror­ism som djur­rätts­ak­ti­vister be­driver riktade mot bön­der i Sverige har på senare tid upp­märk­sammats ock­så i riks­me­di­erna.

Det är po­si­tivt att för­hål­lan­det nu blivit en riks­po­li­tisk fråga. Det sätter fo­kus på en ut­veck­ling som hårt drabbar många hårt ar­betande fö­re­ta­ga­re och deras fa­miljer. Små barn skonas inte av djur­rätts­ak­ti­visterna.

Annons

Ti­digare var det mest mink­far­ma­re som an­greps. Djuren släpptes ut till en snabb död, om inte äga­ren kun­de fånga in dem, och upp­fö­da­rna hotades och an­greps ibland även fy­siskt. Nu drabbas bön­der i all­män­het.

Ett ex­em­pel är en ka­nin­upp­fö­da­re i Mel­lan­sve­ri­ge. Där tog sig ak­ti­vister på natten in i ka­ninernas ut­rym­me, vilket ledde till att många ka­niner dog av stressen. Upp­fö­da­ren hotades på te­le­fon och i mejl och brev. Ak­ti­visterna har även gjort in­brott i hennes bo­stad och mar­ke­rat sin när­va­ro med klis­ter­lappar. Näs­tan var­je dag det senaste året har hon po­lis­an­mält nya hot och an­grepp.

Ty­värr är hon inte unik. En en­kät som LRF gjort visar att fyra av tio bön­der ut­satts för nå­gon typ av brott med kopp­ling till djur­rätts­ak­ti­vister. Var fjär­de lant­bru­ka­re är oro­lig över att ut­sättas för hot och trakasserier från mi­li­tanta djur­rätts­ak­ti­vister. När SVT skulle ordna en de­batt om pro­blemet vågade ingen bon­de ställa upp av oro för hur djur­rätts­ak­ti­visterna skulle rea­gera – och agera.

En­ligt Gö­te­borgs-Posten har 200 brott mot bön­der an­mälts de senaste tre åren. Men efter­som det inte finns nå­gon ge­men­sam kod för djur­rätts­re­la­te­rade brott i po­lisens sys­tem kan det vara be­tyd­ligt fler.

Po­lisen har svårt att han­tera den hör typen av brott. Många in­trång sker nat­te­tid och är där­för svåra att be­visa. Ak­ti­visterna har lärt sig var gränsen för vad som an­s­es som brott går och an­passat sina öppna ak­tioner. Men bränder har an­lagts och på nätet ges in­for­ma­ti­on om hur bomber kan byggas.

Att po­lisen inte har nå­gon ge­men­sam brott­skod för djur­rätts­brott och då­lig sam­ord­ning mel­lan olika po­lis­om­rå­den för­svårar po­lisens möj­lig­heter att ta itu med­ brotts­lig­heten. Det är ock­så för­vånande att Säpo inte ser djur­rätts­brott som nå­got de bör be­vaka.

 Nu lovar dock po­lisen att ta kraft­tag mot djur­rätts­ak­ti­visternas brotts­lig­het. Här­om­da­gen an­greps en struts­farm i Dalarna, och po­lisens press­ta­les­man är tyd­lig:

– Det är ett gäng vålds­be­jakande kring­re­san­de ak­ti­vister som ägnar sig åt grov brotts­lig­het, säger han.

Den in­sikten borde få po­lisen att in­rätta en över­gri­pan­de led­ning av ar­be­tet mot djur­rätts­ak­ti­visternas ter­ro­ri­serande av djur­ä­ga­re.

Bön­der och andra djur­upp­fö­da­re som följer svensk lag måste själv­fal­let ha möj­lig­het att göra det utan att an­gripas av själv­ut­nämnda ”djur­vänner”. Men de är inga djur­vänner utan brotts­lingar. Att de i sina ak­tioner ofta orsakar djurens död visar på lik­gil­tig­heten för inte bara män­ni­skors utan även djurens hälsa.

Annons

Upp­märk­sam­heten har gjort att po­li­ti­ker från flera par­tier nu vill ta tag i pro­blemet.

Om det be­hövs måste lag­stift­ningen om ola­ga in­trång och hem­frids­brott ändras för att bli tyd­ligare. Po­lisens ar­be­te måste stärkas och Säpo ta sitt an­svar.

Hot och våld i djur­rättens namn är ett de­mo­kra­ti­pro­blem som måste be­kämpas ef­fek­tivare.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons