Jan Malmsjö uppmanar publiken att leva livet. Foto: Jörgen Johansson
Malou Prytz. Foto: Jörgen Johansson
Oscar Enestad. Foto: Jörgen Johansson
Jan Malmsjö. Foto: Jörgen Johansson
Liamoo och Hanna Ferm. Foto: Jörgen Johansson
Det var stort intresse för Jan Malmsjö under presskonferensen på torsdagen. Foto: Jörgen Johansson

Melloartisterna hyllar modet

Deltävling 2 Mod. Ett litet ord som kan betyda så otroligt många saker och påverka livet på så olika sätt. När deltagarna i andra deltävlingen av årets Melodifestival intar Malmö arena på lördag, är det också just modet som de flesta artisterna vill hylla och lyfta. Oavsett om det handlar om att våga gå vidare efter en dålig kärleksrelation, våga stå upp för kärleken eller leva livet fullt ut.

En av de tävlande vars låt i högsta grad handlar om mod och dessutom är självupplevd är forne FO:O-medlemmen Oscar Enestads ”I love it”.
– Jag hoppas den ska inspirera folk att våga gå sin egen väg trots de starka påtryckningar som finns i samhället och från folk, både i vardagen och online, som har åsikter om hur saker ska gå till. Man ska göra det man själv vill, säger Oscar Enestad.

21-årige Enestad har själv varit med och skrivit bidraget tillsammans med Emanuel Abrahamsson och Parker James, och det är en låt som handlar om att våga stå upp för sig själv – och inte minst kärleken. Oscar Enestad och 29 år äldre flickvännen Cecilia Dahlbom har nämligen fått utstå många kommentarer sedan de blev ett par för ett par år sedan.

Vad är det modigaste du har gjort i ditt liv?
– Jag tycker det är väldigt modigt att jag är med här och visar att det här är jag. Det är den känslan jag vill förmedla till andra – att man ska få vara den man är och älska vem man vill, säger Enestad.

Ett par stolar bort på presskonferensen sitter de forna Idoldeltagarna Hanna Ferm och Liamoo. De tittar på varandra och nickar instämmande på frågan om de själva har någon personlig upplevelse av att våga gå vidare efter en dålig kärleksrelation, som deras låt ”Hold you” handlar om.
– Ja absolut, sedan kan det vara att relationen slutade på ett dåligt sätt också. För mig har det handlat mycket om rädsla att träffa någon ny. Jag satt inne på mitt rum efter uppbrottet, och det var bara mörkt. Nu fem år senare har jag en helt annan inställning. Jag har varit singel under dessa fem år så det är dags nu, säger Liamoo och skrattar.
– För mig var det ett stort svek som gjorde att jag kanske inte riktigt hade modet att gå vidare, men det är ju det man ska göra. Det modigaste man kan göra är att faktiskt våga blotta sitt hjärta, säger Hanna Ferm som i år gör sin debut i Melodifestivalen.

Hur är det då med modet hos veteranen Jan Malmsjö, som vid 86 års ålder gör sin andra medverkan i Melodifestivalen med låten Leva livet?
– Jag har sprungit två New York City maraton. Och cyklat Vättern runt, säger den folkkäre artisten glatt.

Vågar man vad som helst när man uppnått din aktningsvärda ålder, blir man helt enkelt modigare med åren?
– Nej! Man blir försiktigare.

Din låt handlar om att leva livet fullt ut. Hur gör man det?
– Hur man gör det? Har du aldrig försökt? Ut i livet bara. Ut och lev!

Som att vara med i Melodifestivalen igen, 50 år efter första gången?
_ – Nej, det är tokigt. Vad fan ska en gammal överpensionerad gubbjävel göra bland ungdomarna? För det här är ungdomens tävling, säger Malmsjö.

Deltävlingens yngsta deltagare, 15-åriga Malou Prytz från Ryd i Småland, pluggar till vardags ekonomi men har sjungit sedan hon var tre år gammal. Men så är hon också från en musikalisk familj som alltid har stöttat hennes musikdrömmar.
– Jag har ju alltid kollat på Meldoifestivalen med min familj. 2017 var jag och mamma på deltävlingen i Växjö och mamma sa till mig: ”Där står du väl om fyra år!”, och haha, ja det gick ju lite fortare än så, säger Malou Prytz.
Hennes låt ”I do me” handlar även den om vikten av att våga, i detta fall att våga gå vidare efter en relation. Och starta om.
– Det är väl inget självupplevt men jag tror att många kan relatera till den, säger hon.

Vad är det modigaste du själv har gjort?
– Oj, att bära en orm kring halsen. Jag var på Skansen en gång och fick göra detta, det tycker jag var modigt gjort. Och att vara med i Melodifestivalen givetvis.

Ja, det är ju första gången i tävlingen för dig, och du är yngst i denna deltävling, några fördelar med det?
– Jo men det tror jag. Just att folk inte vet vem jag är sedan tidigare gör att det blir mindre förväntningar på mig och inte lika stor press. Det tror jag är bra – jag vill ju få en ärlig chans att visa vem jag är som artist.