På gården i Hunshult får människor från Afghanistan liv

Personligt Andra boken är nu klar i Margareta Juhlins trilogi, som utspelar sig både i Afghanistan och i Sverige.
Personligt • Publicerad 8 februari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Den andra delen i Margareta Juhlins trilogi utspelar sig både i Afghanistan och i Sverige. Vägen till landet Midnattssol som är namnet på boken kom ut i somras och är en fristående fortsättning på den första boken Vid olivträdets fot som utkom 2016.

Att Margaretas stora intresse skulle landa just i Afghanistan kan tyckas märkligt. Men intresset har funnits länge och hon och hennes man var tidigare engagerade i en afghansk flyktingpojke.

På golvet står en papperskasse till brädden fylld med böcker om landet. Margareta har noggrant plöjt igenom böckerna, strukit under och antecknat detaljer.

Familjen som är kristen flyr till Sverige, men problemen försvinner inte där. Sonen i familjen åker till exempel tillbaka till Afghanistan för att ansluta sig till IS.

I boken kan man följa en tioårige afghansk pojke som rymmer från sin pappas familj för att försöka ta sig till Sverige dit hans mamma åkt tillsammans med hans syster.

Böckerna om Afghanistan är inte de första böcker som Margareta Juhlin skrivit. Det har blivit flera stycken genom åren, bland annat en om ett barn med Downs syndrom.

Hon vet inte ens hur berättelsen ska sluta, vilket innebär att det är lika spännande för författaren som för läsaren.

Är det någon karaktär som ligger dig extra varmt om hjärtat?

bild 1/3
Två böcker om Afghanistan finns att köpa och en tredje är på gång till sommaren. Foto: Helén Fingalsson
Margareta Juhlin välkomnar in i värmen. Foto: Helén Fingalsson
Margareta Juhlin sysslar inte bara med att skriva. Under många år hon målat tavlor med framför allt änglamotiv. Hon har även stått för framsidan på sina böcker. Foto: Helén Fingalsson
Två böcker om Afghanistan finns att köpa och en tredje är på gång till sommaren. Foto: Helén Fingalsson
Margareta Juhlin välkomnar in i värmen. Foto: Helén Fingalsson
Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.