Annons

Prin­ses­sa kan störta Thai­lands mi­li­tär­dik­ta­tor

Opinion Att en per­son från den kung­liga fa­miljen ställer upp i ett val är sen­sa­tio­nellt i sig.
Opinion • Publicerad 9 februari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

En po­li­tisk jord­bäv­ning an­s­es ha upp­stått i Thai­land. Prin­ses­san Ubolratana Rajakanya, äldsta dot­ter till den för­re kungen Bhumibol Adulyadej och bror till nu­va­ran­de kungen Vajiralongkorn, ställer upp i det kommande valet som pre­mi­är­mi­nis­ter­kan­di­dat.

Att en per­son från den kung­liga fa­miljen ställer upp i ett val är sen­sa­tio­nellt i sig. Att hon ställer upp för det par­ti som är lo­jalt med den ti­digare störtade pre­mi­är­mi­nis­tern Thak­sin Shinawatra och hans sys­ter Yinluck är än mer sen­sa­tio­nellt.

Annons

Ti­digare har mi­li­tär­dik­ta­torn gen­er­al Prayuth Chan-och, som av­satte Yingluck Shinawatra och tog över för snart fem år se­dan, med­delat att han ställer upp. De flesta för­väntade sig att han skulle vinna valet, om så be­hövdes med val­fusk.

Nu ställs det mesta på ända. I Thai­land är det för­bju­det och förenat med hårda straff att kri­ti­sera kung­a­fa­miljen. Även om hon av­sade sig prin­sess­ti­teln när hon gifte sig med en ut­ländsk man be­traktas Ubolratana fort­fa­ran­de som en del av kung­a­fa­miljen. Det gör det svårare för mi­li­tär­re­gimen att driva sin pro­pa­gan­da mot det Thaksinlierade par­tiet Thai Raksa Chart.

Sys­konen Shinawatra har i ti­digare val visat sig ha starkt folk­ligt stöd, fram­för allt bland de fat­tigaste. De har där­emot mött hårt mot­stånd från de tra­di­tio­nella makt­ha­va­rna, vilket ledde till mi­li­tär­kuppen 2014.

Med prin­ses­sans in­tåg i po­li­ti­ken kan­ske folk­vil­jan kan få ut­rym­me på nytt i det val som ska hållas 24 mars.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons