Annons

Stort intresse för att få en säkrare butik

Osby • Publicerad 12 februari 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Jimmy Ekborg.
Jimmy Ekborg.

Kommunpolis Rolf Paimensalo och SafePartners Timmy Paimensalo var på plats. Meningen är att mötet ska utmynna i att handlarna går utbildningen Säker butik och får diplom. Klarar de utbildningen får butiken en Säker butik dekal, som polisen sätter upp.

– Målsättningen är att alla ska vara klara med utbildningen den 3 maj, säger Jimmy Ekborg.

Annons

Det är efter rånen i Lönsboda och Osby som behoven ökat för att personalen ska känna sig trygg och veta hur de ska agera vid liknande situationer.

– Men det största problemet vi har är snatteri, säger Jimmy Ekborg, framför allt klädbutikerna har stora problem med stölder.

23 personer slöt upp på uppstartsmötet, både affärsinnehavare och anställd personal. Frågorna var många och handlade i stor utsträckning om vad man får göra respektive inte göra när någon i butiken stulit något, hur fort SafePartner kan vara på plats, vad får SafePartner göra, vad får polisen göra, hur ska man agera och så vidare.

– Det handlar främst om att lära sig hantera situationen och bygga upp självförtroendet, säger Jimmy Ekborg.

Utbildningen är webbaserad och kan genomföras hemma eller på arbetsplatsen tillsammans med sitt arbetslag.

– Den är kostnadsfri och målsättningen är att förhoppningsvis alla ska gå den och klara av den, lära sig så mycket som möjligt och använda kunskaperna i praktiken.

Det finns redan butiker som har dekalen uppsatt i affären och nu hoppas både citysamordnaren och ordningsmakten att de ska bli många fler.

– Ju tajtare samverkan butikerna har med polis och SafePartner ju bättre blir det, säger Jimmy Ekborg, som var nöjd med att alla ställde frågor och att det blev en bra diskussion.

SafePartner har kontor i Osby som är bemannat dygnet runt alla årets dagar. Så de ska vara på plats så snart som möjligt vid larm.

– Det handlar om några minuter, intygar Jimmy Ekborg, som också säger att målet är att SafePartner ska få patrullerande väktare som besöker butikerna. Det blir ännu mer trygghetsskapande.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons