Begagnat bra för ekonomin

Hässleholm Om kassan är skral och skidutrustningen behöver uppdateras kan begagnatmarknaden vara ett alternativ.
Hässleholm • Publicerad 14 februari 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Ett sätt att minska utgifter på utrustning under sportlov är att köpa begagnat. Bra både för pålnboken och miljön.  	Foto: norra Skåne/Arkiv
Ett sätt att minska utgifter på utrustning under sportlov är att köpa begagnat. Bra både för pålnboken och miljön. Foto: norra Skåne/Arkiv

Skidor, skridskor, pjäxor, hjälmar och skidoveraller. Listan kan göras lång på vad som ligger och skrotar i garderoberna. Barnen har växt ur kläderna eller tappat intresset för sin sport.

Nästa vecka är det sportlov och då öppnar sig tillfället att låta övergivna skidor och kälkar byta ägare.

I en Sifoundersökning som gjorts tillsammans med Tradera svarade 92 procent av föräldrarna att de hade kläder hemma som barnen hade vuxit ur, kläder som oftast kan passa på second hand-marknaden.

I samma undersökning konstaterades däremot att de flesta drog sig för att sälja sina överflödiga saker.

För den som behöver spara en slant kan det löna sig att fynda på begagnatmarknaden. Men även för säljaren är det oftast en bra affär. Förutom att personen blir av med kläder och saker som inte används blir det ett tillskott i kassan.

Enligt uppgifter från Tradera kan en familj med två barn i skolåldern spara drygt 4 600 kr på skidkläder och alpinutrustning genom att välja begagnade alternativ för barnen.

Om de dessutom säljer av det som barnen vuxit ur kan besparingen bli ännu större.

På Tradera berättar man också att barnkläder och barnskor är två av de kategorier som vuxit mest på under 2018.

Tittar man på de olika märken så ligger Fjällräven, Peak Performance och Haglöfs på topp bland det som kunderna söker efter.

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.