Annons

Osby Ishallsförening drabbas av bakslag

Osby • Publicerad 19 februari 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Under ett av kommunstyrelsens sammanträden i höstas presenterades ett nytt förslag till ny ishall i Osby av en föreningsallians.

Förslaget var framarbetat av Osby Ishallsförening, en sammanslutning bestående av Osby IK och Osby KK, och innehöll bland annat två banor och väl tilltagna läktare.

Annons

Ishallsföreningen ville inledningsvis att kommunen skulle skjuta till två miljoner kronor för att förslaget skulle kunna projekteras.

Optimismen var påtaglig ända fram tills för någon vecka sedan. Då fick ishallsföreningen under ett möte med kommunen reda på att det inte kommer att bli aktuellt med några projekteringspengar från kommunalt håll. Beskedet medförde att motivationen i Osby Ishallsförening fick sig en törn, menar representanten Göran Dahlquist.

– Man var väldigt bedrövad när man gick ut från mötet, suckar Göran Dahlquist och fortsätter:

– Det är tråkigt att det blev som det blev. Det känns som om vi är tillbaka på ruta ett.

Enligt Dahlquist angav kommunrepresentanterna vid mötet att det inte är möjligt att ”sponsra” en enskild förening på det önskade sättet. Bland annat ska EU-direktiv sätta stopp.

– Men vi har försökt att påvisa motsatsen. Bland annat har IFK Osby fått pengar och det finns jämförbara exempel i Stockholm, säger Dahlquist.

Samtidigt framkom vissa öppningar under mötet. Kommunrepresentanterna lade fram ett annat erbjudande, nämligen att kommunen tar över ishallsprojektet och att ishallsföreningen finns med under resans gång.

– Fördelen om vi skulle bygga var ju att vi slapp LOU:n (lagen om offentlig upphandling). Den är väl cirka 30 procent på priset, säger Dahlquist och menar att möjligheterna att ta ut svängarna med en ny ishall är större om den byggs i ishallsföreningens regi.

Han berättar vidare att Osby Ishallsförening under måndagskvällen (igår) ska sammanträda i ett möte. Tanken är att de ska begära ett möte med politiken i kommunen för att diskutera hur man kan gå vidare i ishallsfrågan.

– Vi kommer nog att begära ett möte med dem. Det är inte hållbart som det är nu. Vi har hållit på i elva år och intensivt i kanske sju år, säger han och refererar till frågan om en ny ishall.

Annons

Exakt hur frågan kommer att fortlöpa är oklart. Under alla omständigheter räknar dock Göran Dahlquist med att ishallsföreningens ambition om att ha en ny ishall klar i augusti 2020 har grusats.

– Det är som det är. Nu skjuter vi det i alla fall några månader till, suckar han.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons