Befälsbil i tjänst fick däck sönderskuret

Osby • Publicerad 20 februari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Natten mellan måndag och tisdag fick sammanlagt tre bilar parkerade på olika håll i centrala Osby sina däck sönderskurna.

Självfallet en oönskad skadegörelse för samtliga drabbade, men i ett av fallen kan tilltaget betraktas som extra allvarligt.

En av bilarna tillhör nämligen räddningstjänsten i Osby och fungerade under natten som yttre befälsbil i beredskap. Den stod parkerad utanför tjänstgörande befäls bostad som under natten hade jour.

– Så är det. Någon hade skurit upp det ena däcket vilket orsakade en punktering, bekräftar Jimmie Ask, räddningschef i Osby kommun.

Det sönderskurna däcket upptäcktes inte förrän på morgonkvisten när tjänstgörande befäl gick ut till bilen.

– Tack och lov hade vi inget larm under natten, säger Jimmie Ask.

Det hade kunnat bli förödande konsekvenser annars?

– Absolut.

Jimmie Ask uppger att han tidigare varken har varit med eller hört talas om någon liknande incident. Han utgår från att gärningspersonen varit högst medveten om vad vederbörande gjort.

– Det är ju en målad blåljusbil vi talar om. Punkteringen måste ha gjorts fullt medvetet om vad det är för bil som saboteras, säger Ask.

Även från polisiärt håll understryks det att händelsen är att betrakta som allvarlig.

– Det är allvarligt att man ger sig på den här typen av bil. Befälet hade ju inte kunnat rycka ut om någonting hänt, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Ytterligare två bilar utsattes samma natt för skadegörelse. En av bilarna stod parkerad på Idrottsgatan och den fick punktering på två däck. Där ska inga observationer ha gjorts enligt polisen.

Den andra bilen stod parkerad på Skeingevägen och fick ett däck sönderskuret. Inte heller där ska några kända observationer ha gjorts.

I nuläget ska det inte finnas någon misstänkt i ärendena, varken för skadegörelsen mot räddningstjänstens bil eller mot någon av de andra två bilarna.

Magnus WahlströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.