Annons

EU-miljoner till lokal mat och hälsa

norra Mellby Karin Johansson sa upp sitt jobb inom socialpsykiatrin och startade föreningen Fjorgyn för ett år sedan. Nyligen fick Fjorgyn två miljoner kronor i EU-bidrag för att starta ett arbetskooperativ.
Hässleholm • Publicerad 20 februari 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

– Ja, det är fantastiskt att vi kan utveckla våra idéer om giftfri odling, skogsträdgård, permakultur och samarbete med lokala producenter, säger Karin Johansson.

Den viktigaste faktorn med EU-pengarna är att starta ett socialt företag som förbättrar möjligheter att få ett jobb och hälsa och välmående för män-niskor som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Annons

Sambruket, som är ett omställningsprojekt i Sösdalabygden och arbetar för en hållbarare bygd, köpte Klockaregården i Norra Mellby av kyrkan.

– Nu hyr vi lokalerna av Sambruket, berättar Karin Johansson.

Fjorgyn styrs av en styrelse med Karin Johansson som ordförande och projektledare för verksamheten.

– Jag har jobbat med vård och stöd, senast inom socialpsykiatrin i Hässleholms kommun. Jag har även varit kock och krögare i Thailand.

Mätt på att vandra runt i ekorrhjulet kom hon på idén att starta något som gynnar miljön och människors psykiska hälsa och välmående.

– Det finns många människor som behöver en ny möjlighet att ta sig vidare och komma i balans. Många står långt från arbetsmarknaden. Jag vill använda mina kompetenser för att bidra till människor som lever i isolering, förklarar Karin Johansson.

Just nu råder vinterstiljte på Klockaregården, men förberedelserna inför odlingssäsongen har börjat.

Våren har kommit tidigt i år.

Karin Johansson berättar entusiastiskt om alla planer föreningen har för Fjorgyn.

– Vi satsar på giftfri odling. Många lever ganska stillasittande, särskilt de med psykisk ohälsa. Många är invandrare med svåra upplevelser tidigare. Här får de använda sin kropp till odling och samla det som skogens trädgård ger i form av bär, svamp, örter och växter.

Annons

På listan över saker att göra finns att designa en skogsträdgård med ätliga perenner, som kan användas större delen av året.

En grund i Fjorgyns projekt är permakulturens principer om att sluta kretslopp.

Under vintern har deltagarna målat gamla möbler med naturfärger och fixat med olika saker.

– Istället för att köpa nytt så renoverar vi gammalt istället. Vi har skapat en fin atmosfär i huset redan, säger Karin Johansson.

Odlingsbäddarna i köksträdgården ska snart blåsas liv i med rotfrukter, potatis och olika kålsorter.

– Det ska kunna bli mathantverk av våra grönsaker. Vi satsar på torkade och fermenterade produkter, som vi ska sälja.

Och det är här som deltagarna kom mer in på allvar.

Deltagarna förmedlas via arbetsförmedlingen. Just nu är det bara två, men det kommer fler.

– Vi var fem tills för ett tag sedan. Det är faktiskt det svåraste att få hit deltagare. Kommunens arbetsmarknadsenhet ska förmedla deltagare, men det har varit ganska magert därifrån. Problemet är att det fastnar på vägen. Nu har vi tagit med arbetsförmedlingen också, säger Karin Johansson.

Man behöver inte ha en diagnos för att bli deltagare. Det finns olika orsaker till att människor behöver prova sina vingar till något annat och nytt.

Annons

En ambition är att försöka undvika förpackningar.

– Vi strävar efter att återanvända allt för att ha tomma sopbehållare. Den mänskliga faktorn är viktig i permakultur då man känner att man skapar förändring för jorden och planeten, förklarar Karin Johansson.

Permakulturdesignen är en del av skogsträdgården, som Fjorgyn började anlägga i fjor. Odlingen liknar ett naturligt ekosystem med enbart perenner.

– Tanken är att trädgården ska sköta sig själv utan arbete och resurser utifrån, berättar Karin Johansson.

Klockaregården hyrs även ut för fester, konferenser och andra sammankomster. Maten tillverkas enbart av lokala produkter.

– Vi hade julbord i december och från mars har vi öppet dagligen med servering av kaffe, kakor och smörgåsar. I sommar har vi öppet på söndagar.

Varannan söndag från och med mars blir det brunch med föreläsare av odlare som berättar om sina lokalt odlade produkter, som kombineras med kurser och workshops.

– Vi vill bidra till en lokalt driven utveckling med föreningar och privatpersoner. Fler lokala matproducenter ger fler jobb och gör bygden levande, säger Karin Johansson.

bild 1/5
Karin Johansson sadlade om vid 60 år.    Foto: Stefan Olofson
– Det har varit fruktansvärt jobbigt att starta projektet, men det är det värt.
Ingemo Kroon är deltagare och hjälper Karin Johansson med att städa lokalerna för dagen.                           Foto: Stefan Olofson
Allt mat är närodlad och ekologiskt.              Foto: Stefan Olofson
Grönsaker och och produkter säljs genom Sambrukets butik i Sösdala.         Foto: Stefan Olofson
Karin Johansson sadlade om vid 60 år.    Foto: Stefan Olofson
– Det har varit fruktansvärt jobbigt att starta projektet, men det är det värt.
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons