Annons

Försörjningsstödet ska vara jämställt

Opinion I Malmö betalas försörjningsstöd i de flesta fall endast ut till maken i ett gift par.
Opinion • Publicerad 2 mars 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

I Malmö betalas försörjningsstöd i de flesta fall endast ut till maken i ett gift par. Hustrun kan alltså vara hänvisad till mannens godtycke för att få sin del av pengarna. Det riskerar att göra att socialt och ekonomiskt utsatta personer också hamnar i kvinnofällan att inte kunna styra sin egen ekonomi. Detta gäller inte bara utlandsfödda, utan även svenskfödda par kan ha den här ekonomiska balansen. Indirekt riskerar myndigheterna att cementera ett ojämställt ekonomiskt förhållande. Det är inte unikt för Malmö: det har sett ut så i städer runt om i landet,

Tingsryd i Småland är en av kommunerna som därför börjat dela utbetalningarna mellan makarna som standardförfarande. Malmö ska nu också utreda frågan om att betala ut pengarna lika fördelade mellan makarna, på initiativ av bland annat Centerpartiets nya gruppledare Charlotte Bossen. Tyvärr är väldigt många beroende av försörjningsstöd i Malmö och det är därför särskilt viktigt att stödet inte dessutom blir en kvinnofälla genom att kvinnor inte har en egen ekonomi.

En av anledningarna till att den här frågan inte väckt mer uppmärksamhet är sannolikt att folk inte vet om att det ser ut så här. Det är lätt att förutsätta att det betalas ut till båda parterna. Uppmärksamheten kring frågan är välkommen, så att rutinerna ändras. I fallet Malmö är en ändring särskilt brådskande och angelägen.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons