Annons

Viftade med nazistflagga vid Vasaloppets målgång

Publicerad 3 mars 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Vasaloppet 2019. Foto: TT
Vasaloppet 2019. Foto: TT

När årets vinnare av Vasaloppet på herrsidan, Tore Björseth Berdal, gled över mållinjen i Mora syntes två stora flaggor från nazistiska organisationen NMR i publikhavet.

Något Vasaloppet tar kraftfullt avstånd från och har polisanmält händelsen.

Annons

– Hos oss är alla välkomna. Vi har polisanmält den här händelsen och nu får polisen ta det här vidare. Det är allt jag vet i nuläget, säger Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet, till SVT Sport.

Om polisen tar ärendet vidare kan händelsen betraktas som ett brott mot ordningslagen och leda till böter.

– Våra patruller på plats gjorde bedömningen att de här personerna inte störde ordningen genom sin närvaro och därför blev de inte avvisade. Däremot kan det här betraktas som en tillståndspliktig demonstration eller åsiktsyttring och det måste man ha tillstånd för, säger Stefan Dangardt, kommisarie och presskommunikatör vid polisen till SVT Sport.

I nuläget finns inga namngivna misstänkta, enligt uppringaren ska de ha rört sig om en 10-15 personer, skriver SVT Sport.

Själva symbolen anses inte utgöra hets mot folkgrupp då organistationen visat upp symbolen vid sina marscher – något Justitekanslern tidigare slagit fast.

– Eftersom just den här symbolen inte anses utgöra hets mot folkgrupp handlar det om brott mot ordningslagen. Man kan inte gripa någon för ett sådant brott, men vi vill förstås identifiera de ansvariga. Har de sökt tillstånd så finns det en person som står för ansvarig och har de inte sökt tillstånd så vill vi hitta någon som får ta straffet, säger Stefan Dangardt till SVT Sport.

SVT Sports twitter skymtas flaggorna till höger på en bild från målbilden.

https://twitter.com/SVTSport/status/1102203333081788417

Eva SolérSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons