Annons

Dubbelt svenskt när Indy Car-säsongen inleds

Sport • Publicerad 8 mars 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist gör premiär i Indy Carpremiär.
Foto: TT
Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist gör premiär i Indy Carpremiär. Foto: TT

Redan i höstas blev Felix Rosenqvist klar för toppteamet Chip Ganassi Racing.

Annons

När årets Formula 1-säsong avslutats stod det även klart av svenske Marcus Ericsson gick över till Indy Car.

Efter fem säsongen i F1 fick Ericsson inte nytt förtroende i Sauber (nuvarande Alfa Romeo) och såg sig plötsligt utan styrning inför 2019. Relativt snabbt presenterades han dock som ny förare för mittenteamet Arrow Schmidt Peterson Motorsport.

När årets första lopp i Indy Car körs på söndag på stadsbanan i St Petersburg i Florida är alltså två svenskar med, de första i den amerikanska racingserien sedan Kenny Bräck sedan början av 2000-talet.

Efter Formula 1 anses Indy Car vara en av de främst racingserierna och där man kör både på ovalbanor, vanliga banor och stadslopp, det är alltså ordentlig variation och loppen är vanligtvis betydligt mindre förutsägbara än i Formula 1.

För de båda svenskarna lär inte minst ovalbanorna blir en utmaning.

Marcus Ericsson konstaterade snabbt att en Indy Car är en mycket annorlunda bil att köra jämfört med de tekniskt fulländade F1-bilarna. Den downforce som suger fast bilen i marken är betydligt mindre.

På söndag klockan 18.45 svensk tid är det dags för det första loppet i årets Indy Car-säsong.

Mats Klingen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons