Annons

Kvinnodagens historia

Personligt 1907 firades kvinnodagen.
Personligt • Publicerad 8 mars 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Internationella kvinnodagen firas över hela världen. Förra året marscherade bland annat hundratals kvinnor i New Delhi, Indien.
Foto: Manish Swarup/AP
Internationella kvinnodagen firas över hela världen. Förra året marscherade bland annat hundratals kvinnor i New Delhi, Indien. Foto: Manish Swarup/AP

Kvinnorörelsen grundades i Seneca Falls i staten New York år 1848 och den 28 februari år 1909 firades den första nationella kvinnodagen och fram till 1913 firades dagen den sista söndagen i februari.

Clara Zetkin var den som tog initiativet till en internationell kvinnodag, med syfte att hedra kvinnorörelsen och stödja kampen för kvinnlig rösträtt. Förslaget vann gehör socialistinternationalen i Köpenhamn 1910, där 100 kvinnor från 17 olika länder var samlade. Däribland ledamöter från Finland, som haft kvinnlig rösträtt sedan 1906.

Annons

Året därpå firades kvinnodagen den 19 mars i Danmark, Tyskland, Österrike och Schweiz.

Dagen firades till en början på olika datum under våren men 1921 slog man fast att den 8 mars skulle bli dagen då kvinnofrågor skulle uppmärksammas extra mycket världen över.

Den internationella kvinnodagen fick större spridning i samband med den växande feminismen i slutet av 1960-talet och början av 1970-talet.

1977 antog FN en resolution med rekommendation om att införa Internationella kvinnodagen den 8 mars.

Det är ingen röd dag i Sverige, men det är officiell helgdag i 28 länder. I Berlin, Tyskland, blir Internationella kvinnodagen en röd helgdag detta år, och både kvinnor och män får stanna hemma för en dag. Andra länder som också har en röd helgdag är exempelvis Madagaskar och Vitryssland.

Norra Skåne
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons