Annons

Klimat, säkerhet, försvar och hälsa på EU-forum

Hässleholm • Publicerad 14 mars 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Europaforum krymper till två dagar 2020. Foto: Sven Persson/Arkiv
Europaforum krymper till två dagar 2020. Foto: Sven Persson/Arkiv

Årets Europaforum kommer att ha extra stort fokus på det stundande Europaparlamentsvalet den 26 maj, och i samband med detta lyfta frågor som klimat, säkerhet, försvar och hälsa.

– Vi är väldigt glada över att kunna presentera detta program för Europaforum 2019. Programmet kommer att uppdateras löpande, men det är redan nu många spännande talare som kommer att delta,.

Annons

Det säger Freja Hagsund, projektledare för Europaforum Hässleholm.

Den 7 maj diskuterar Magnus Ranstorp, terrorforskare på Försvarshögskolan, och andra intressanta gäster trygghet och säkerhet i Skåne och Europa.

Under eftermiddagen kommer de svenska partiernas toppkandidater till Europaparlamentet att debattera aktuella europeiska frågor. Bland andra Soraya Post (FI), Sara Skyttedal (KD) och Jessica Stegrud (SD) kommer att delta i valdebatten.

Antibiotikaresistens och Brexit är två olika frågor som kommer att behandlas under eftermiddagen den 8 maj.

Dagen efter, 9 maj, inleds med valdebatter mellan partiernas unga kandidater till Europaparlamentet samt ett panelsamtal om vikten av att rösta.

Under eftermiddagen riktas blicken mot Skåne under samtal med representanter från EU-projekt som Fossilbränslefria kommuner, Boost by FC Rosengård och Vi går över gränsen (Interreg).

Europaforum avslutas sedan med ett firande av Europadagen på Fredholms innergård.

Allmänheten välkomnas i vanlig ordning till forumet, som precis som föregående år håller till i Hässleholms Kulturhus samt Norra Station (eftermiddagen den 9 maj), praktiskt belägna nära tågstationen.

– Europaforum Hässleholm är ett unikt tillfälle att utifrån det lokala perspektivet samtala och lyssna av frågor kopplade till EU-samarbetet generellt såväl som särskilda aktuella frågor.

Det säger kommunens tillväxtchef Stefan Larsson och menar att arrangemanget även är en viktig del av ambitionen att stärka Hässleholm som en mötesplats.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons