Annons

Försökte sätta fyr genom brevinkast

HÄSSLEHOLM En 28-årig man som tidigare åtalats för branden i parkeringsgaraget på Norra Station står nu på nytt åtalad, på 18(!) punkter. Bland dem finns grovt olaga hot, efter att han ska ha sprutat en vätska han sedan tänt fyr på mot ett brevinkast till en kvinnas bostad.
Hässleholm • Publicerad 15 mars 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

28-åringen friades i september för mordbrand efter att hovrätten, dit den fällande tingsrättsdomen överklagats, ogillat åtalet.

Enligt hovrätten gick det inte att bevisa att vare sig 28-åringen eller den 33-åring, som var åtalad för samma brott, utan den andres medverkan startat branden, som orsakade stora skador i parkeringsgaraget på Norra Station och förstörde fem bilar.

Annons

Sedan dess tycks 28-åringen ha ägnat sig åt en rad kriminella aktiviteter, enligt de stämningsansökningar som nu riktas mot honom.

I oktober ska han ha hotat att döda eller skada två män på Bredgatan i Hässleholm, medan han höll en sax i handen.

I november började han, enligt stämningsansökan, återkommande trakassera en kvinna på Västertorg i Hässleholm.

Det som ska ha börjat med att han bland annat bankade på hennes port och upprepade gånger ringde på hennes dörrklocka, ska ha eskalerat till att han följt efter henne in i trappen, tryckt upp henne mot väggen och till och med lagt sig i trapphuset framför hennes dörr och därmed blockerat den.

Kvinnan sökte, och fick, ett kontaktförbud utfärdat mot mannen, vilket han delgavs den 28 december.

Trots det ska han ha fortsatt ofreda henne.

Den 9 februari gick det, enligt stämningsansökan, så långt att han sprutade en vätska i trapphuset, på golvet och mot dörren och även försökte spruta in genom brevinkastet.

Han tände sedan eld på vätskan, så att det brann.

Enligt åklagaren ska hotet anses grovt eftersom det påtagligt förstärkts bland annat genom anspelning på att han tidigare anlagt eld.

Den 14 februari hotade han att skjuta en man på järnvägsstationen i Hässleholm, kvällen därpå bröt han på nytt kontaktförbudet mot kvinnan på Västertorg och nästa dag krossade han en fönsterruta till ett café i Kristianstad och tömde en pulverbrandsläckare i lokalen.

Annons

Han anhölls den 16 februari och är sedan den 19 februari häktad, på sannolika skäl misstänkt för bland annat grovt olaga hot, överträdelse av kontaktförbud samt skadegörelse.

Misshandel, egenmäktigt förfarande, tillgrepp av fortskaffningsmedel, flera fall av skadegörelse, ett par fall av ringa stöld och ringa narkotikabrott är andra brott 28-åringen åtalas för – totalt fördelar sig de 18 åtalspunkterna över tolv olika brottsrubriceringar.

I förhör med polisen har 28-åringen erkänt vissa av brotten men förnekat andra.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons