Annons

Vårdpersonal missade nöt i halsen

BROBY Under två månader hade den tvååriga flickan en nöt i halsen. Något som inte upptäcktes av vårdpersonal förrän efter två månader. Nu har händelsen Lex Maria-anmälts.
Östra Göinge • Publicerad 15 mars 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var i december förra året som den lilla flickan insjuknade med förkylningssymtom och hosta. När föräldrarna sökte vård på Capio Cityklinik i Broby uppgav de att symptomen hade uppkommit i samband med att flickan hade ätit en hasselnöt. Men på vårdcentralen och även senare på barnakuten uppfattades flickans symptom som infektionsorsakade och behandlade henne därför med antibiotika och luftrörsvidgande medicinering.

Det var först i februari som flickan lungröntgades och man upptäckte att det med all sannolikhelt fanns ett främmande föremål i luftrören. På grund av den ökade risken det långdragna förloppet bedömdes innebära remitterades flickan till SUS, Skånes universitetssjukhus, för att ta bort föremålet under narkos.

Annons

Efter att hasselnöten plockats bort fick flickan vårdas under flera dagar då hon samtidigt hade insjuknat i influensa.

Händelsen har anmälts till IVO då man anser att det långdragna händelseförloppet hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada.

Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons