Annons

Frivilliga DNA-test skulle lösa brott

Opinion DNA blir allt viktigare inom brottsbekämpning.
Opinion • Publicerad 16 mars 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

DNA blir allt viktigare inom brottsbekämpning. I USA fick flera delstater nyligen statligt bidrag för att analysera hundratals DNA-prov från våldtäkter som aldrig utretts. 64 gärningsmän kunde fällas. Släktforskning och trenden med att dna-testa sig har seglat upp som en möjlig metod för att lösa brott. Den svenska polisen har enligt egen utsago ännu bättre förutsättningar för att använda sig av den här metoden än vad den amerikanska polismyndigheten har.

Att registrera sitt DNA på en släktforskningssajt kan vara en utmärkt metod för att hjälpa polisen lösa grova brott som mord och våldtäkt. Dna-testerna är dock ganska dyra. Om polisen vill ha möjlighet att använda sig av metoden kan man fundera på om det inte vore en idé att erbjuda de svenskar som vill att dna-testa sig gratis och lägga in uppgifterna i register.

Annons

Metoden är kontroversiell: den som begår brott är inte sugen på att släktingar registrerar dna som gör det svårare att vara kriminell. Integritetsaspekten är för tillfället nästan bortglömd inom både politik och brottsbekämpning. Det är absolut värt att påpeka att det som registreras i dag kan användas i ett annat syfte i morgon. Men som släktforskaren Peter Sjölund påpekar i Dagens Nyheter: man avslöjar mer som kan användas i illavarslande syfte på Facebook än genom att lämna sitt DNA.

Med frivillig dna-registrering skulle var och en kunna bestämma om de vill att polisen får tillgång till deras informationen.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons