Annons

S kräver svar om LOV inom vården

Östra Göinge • Publicerad 24 mars 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

Hemtjänsten i kommunen har av mottagarna hyllats och i undersökningar de senaste åren fått höga betyg.

Men det finns en del mörka moln – inte minst det ekonomiska underskottet – och i sin interpellation menar Lena Svensson att lagen om valfrihet inom vården är ett hot mot jämlikhetsambitionen samt ”en stor anledning till det enorma ekonomiska underskottet som finns inom hemtjänsten”.

Annons

LOV innebär att äldre själva får välja om ett privat företag eller kommunen ska utföra hemtjänsten.

Lena Svensson anser att modellen bygger på att de äldre fungerar ungefär som köpvilliga kunder, vilket enligt Svensson ofta inte stämmer överens med verkligheten. Flera äldre kommer i kontakt med hemtjänsten först när de blivit sjuka och orkar sällan böra ett aktivt val, skriver Svensson.

Hon menar att LOV har bidragit till att hemtjänsten blivit mer detaljstyrd och minskat personalens handlingsutrymme på grund av detaljerade biståndsbedömningar och striktare kontroll. ”Kontrollapparaten gör att personalen inte känner sig betrodd. Elektroniska minutschema stressar såväl personal som vårtagare,” skriver Svensson.

Svensson skriver också att äldre vill välja i hemtjänsten – men hellre bestämma över innehållet än vilka som ska utföra hemtjänsten.

Privata utförare får erbjuda tilläggstjänster utöver de biståndsbedömda insatserna, tjänster som berättigar RUT-avdrag. Kommunen har inte dessa tilläggstjänster, skriver Svensson och frågar:

”Var är jämlikheten?”

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons