Annons

De kör till Tyskland för praktik

Hässleholm På söndag åker tre elever på fordonsprogrammet till Tyskland för att tillämpa sina kunskaper i verkligheten. Trots ny stad, ett annat utbildningssystem och nytt språk är killarna inte särskilt nervösa.
Hässleholm • Publicerad 26 mars 2019 • Uppdaterad 24 november 2021

Det är tredje gången som Jacobskolans fordonsprogram skickar iväg treor på praktik utanför Sveriges gränser.

I år har turen kommit till Edvin Carlsson, Emil Ekman och Ted Hall som på söndag morgon kör ner till Bochum strax utanför Düsseldorf för att påbörja sin tre veckor långa praktik.

Annons

– Det är lite nervöst nu, säger artonårige Emil från Attarp.

Fordonsstudenterna kommer att bo tillsammans i en lägenhet i Bochum som Emils moster har hjälpt dem att fixa. Under praktiken är de dock placerade på olika ställen.

Artonårige Edvin från Osby var till en början tveksam till utlandspraktiken.

– Sen tänkte jag: ”Varför inte?” Jag får en fin chans att lära mig mer om branschen.

Ted, 19, från Osby håller med sin studiekamrat.

– Vi kommer få så mycket erfarenhet, men jag är glad att vi är tre.

Klassföreståndare Martin Eldonson och lärare Per-Ola Persson kommer hälsa på sina studenter under veckorna i arbetslivet.

– Vi vet att detta är en nyttig erfarenhet, säger Martin. Han får medhåll av Per-Ola, som tillägger att tidigare elever kommit tillbaka med fina rekommendationer och en stor dos livserfarenhet.

– De har blivit helt andra människor.

Utlandspraktiken är en del av ett Erasmusprojekt som löper ut i år. Projektet kommer emellertid förnyas, så att fordonsstudenter även i framtiden kan förlägga sin praktik utomlands. Platserna tilldelas efter ansökan hos en koordinator.

Annons

– Vi frågar vilka i klassen som är intresserade. Sedan tittar vi ju också på lämplighet, säger Per-Ola.

Eftersom det tyska skolsystemet ser annorlunda ut, tror killarna att de kommer få visa att de har den kompetens som krävs för arbetsuppgifterna.

– När vi varit på verkstäder i Sverige har vi fått göra allt själva. Nu får vi nog gå bredvid en del i början, säger Ted som inte är orolig för att arbeta på ett främmande språk.

– Det kommer bli mycket teckenspråk, men det ger sig.

Till sommaren väntar en efterlängtad studentexamen och därefter är målet att få en fast anställning. Per-Ola Persson tror inte att det kommer bli något problem för killarna.

– Det kommer finns gott om jobb för dem!

bild 1/4
Killarna går inriktningen personbilar tillsammans med fem andra elever.
Edvin Carlsson, Emil Ekman och Ted Hall äger minst en bil var. Vilken bil som kommer köras ner till Tyskland på söndag har de ännu inte bestämt.                                                FOTO: Sofia Åström
Studenterna kommer spendera tre veckor på Mercedes, Volkswagen Scoda och en Allmän bilverkstad i Bochum.
Lärarna Per-Ola Persson och Martin Eldonson tycker att tidigare elever har växt enormt under sin tid utomlands.
Killarna går inriktningen personbilar tillsammans med fem andra elever.
Edvin Carlsson, Emil Ekman och Ted Hall äger minst en bil var. Vilken bil som kommer köras ner till Tyskland på söndag har de ännu inte bestämt.                                                FOTO: Sofia Åström
Sofia ÅströmSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons