Annons

Ovisst i sockerkonflikten

På landet 1 300 omfattas av den överklagade dispensen.
Eslöv • Publicerad 26 mars 2019 • Uppdaterad 13 december 2021
Det är ännu oklart vad som händer med betodlarnas dispens att använda Gauchobetat frö i årets sockerbetsodling. 
Foto: Sara Strandlund/Arkiv
Det är ännu oklart vad som händer med betodlarnas dispens att använda Gauchobetat frö i årets sockerbetsodling. Foto: Sara Strandlund/Arkiv

I december beviljades betodlarna dispens vilket innebar att de under vissa förutsättningar fick tillåtelse att använda frö bearbetat med bekämpningsmedlet Gaucho WS 70. Dispensen gällde cirka 1 300 odlare och cirka 30 000 hektar åkermark.

I slutet av februari överklagades dock dispensen av bland andra Naturskyddsföreningen och Biodlarna. Två dagar senare beslutade domstolen om inhibition, vilket innebär att de omstridda fröna tills vidare inte får användas.

Annons

I ett meddelande på sin hemsida skriver betodlarna att man nu arbetar med frågan på flera plan.

Naturskyddsföreningen skriver i ett pressmeddelande att man inte anser att Kemikalieinspektionens dispensbeslut är förenligt med EU:s regler på området, då EU har förbjudit neonikotinoider. ”Forskare kopplar ämnesgruppen till de kraftiga minskningarna av insekter i landskapet” heter det i pressmeddelandet.

Jakob HydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons